Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Kinetics of Glycerol Biotransformation to Dihydroxyacetone by Immobilized Gluconobacter Oxydans and Effect of Reaction Conditions
Autoři: Raška Jiří | Skopal František | Komers Karel | Machek Jaroslav
Rok: 2007
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Collection of Czechoslovak Chemical Communications
Název nakladatele: Ústav organické chemie a biochemie AV ČR
Místo vydání: Praha
Strana od-do: 1269-1283
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Kinetika biotransformace glycerolu na dihydroxyaceton pomocí imobilizovaných Gluconobacter Oxydans a vliv reakčních podmínek. Biotransformace glycerolu na 1,3-dihydroxyaceton byla prováděna ve vsádkovém izotermálním izochorickém reaktoru poocí Gluconobacter oxydans imobilizovaných v kapslích z polyvinylalkoholového gelu. Průběh reakce byl popsán třístupňovým modelem. Dvě předpokládaná dvě reakční schemata byla porovnávána s 8 kinetickými experimenty při 25 oC. Experimentální závislosti koncentrace glycerolu a dihydroxyacetonu na reakčním čase byly velmi dobře simulovány pomocí Autokatalytického modelu.. Byl studován vliv reakční teploty,, koncentrace kvasničného extraktu a glycerolu. Teplota 25 ? 30 oC, počáteční koncentrace extraktu 2- 4 g l-1 a počáteční koncentrace glycerolu 20 ? 50 g l-1 byly shledány jako optimální. Staovené rychlostní konstanty mohou být s výhodou použity pro růmysovou výrobu dihydroxyacetonu z glycerolu. dihydroxyaceton;glycerol;biopřeměna;kinetika;imobilizované mikroorganizmy;biotechnologie
eng Kinetics of Glycerol Biotransformation to Dihydroxyacetone by Immobilized Gluconobacter Oxydans and Effect of Reaction Conditions Biotransformation of glycerol to 1,3-dihydroxyacetone was carried out in a batch isothermal isochoric reactor with Gluconobacter oxydans immobilized in capsules of poly(vinyl alcohol) gel. The reaction course was described with a three-step kinetic model. Two reaction schemes were proposed and compared with 8 kinetic experiments at 25 0C. The experimental dependences concentration of glycerol and dihydroxyacetone vs. reaction time were simulated very well by the Autocatalytic model. The effect of reaction temperature and initial concentrations of yeast extract and glycerol was studied. Temperature 25 - 30 oC, initial yeast extract concentration 2 - 4 g l-1 and initial glycerol concentration 20 - 50 g l-1 were found as optimal. The determined rate constants can be to advantage used for industrial production of dihydroxyacetone from glycerol. Dihydroxyacetone;Glycerol;Biotransformation;Kinetics;Immobilized microorganisms;Biotechnology