Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

A sample preparation for HPLC determination of ascorbic acid in human plasma
Autoři: Kanďár Roman | Žáková Pavla | Richter Michal
Rok: 2005
Druh publikace: ostatní - přednáška nebo poster
Název zdroje: The Abstract Book-VITAMINS 2005 Targered Nutritional Therapy, ISBN 80-7194-748-2
Název nakladatele: Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologická
Místo vydání: Pardubice
Strana od-do:
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Příprava vzorku před HPLC stanovením kyseliny askorbové v lidské plazmě Vyvinuli jsme metodu pro stanovení kyseliny askorbové v lidské plazmě. Cílem naší práce byla precizní příprava vzorku před vlastní HPLC analýzou. Testovali jsme různá precipitační činidla s ohledem na stabilitu a výtěžnost. Zkoumali jsme jak dlouhodobou, tak také krátkodobou stabilitu kyseliny askorbové ve vzorcích lidské plazmy. Vyhovující výtěžnosti i stability kyseliny askorbové v testovaných vzorcích jsme dosáhli pouze při použití kyseliny metafosforečné jako precipitačního činidla. Vzorky precipitované pomocí kyseliny metafosforečné byly v autosampleru (4 °C) stabilní minimálně deset hodin. Po přídavku 1,4-dithioerythritolu k lidské plazmě, je kyselina askorbová stabilní minimálně po dobu pěti let. HPLC; kyselina askorbová
eng A sample preparation for HPLC determination of ascorbic acid in human plasma A method for measurement of ascorbic acid in human plasma has been developed and evaluated. The aim of our work was precise sample preparation before HPLC analysis. We tested a various protein precipitants with respect to stability and recovery. We investigated both long-term and short-term stability of ascorbic acid in human plasma samples. The only metaphosphoric acid led to satisfactory recoveries and stability of ascorbic acid. Samples extracted by metaphosphoric acid were stable on a cooled autosampler (4 °C) for at least ten hours. Stability of ascorbic acid in human plasma after an addition of 1,4-dithioerythritol is for at least five years (-80 °C). ascorbic acid; HPLC