Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Elemental analysis of flour based ready-oven foods by slurry sampling inductively coupled plasma optical emission spectrometry
Autoři: Černohorský Tomáš | Krejčová Anna | Pouzar Miloslav | Vavrušová Lenka
Rok: 2008
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Food Chemistry
Název nakladatele: Elsevier Science
Místo vydání: Oxford
Strana od-do: 1246-1252
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Prvková analýza suspenzí polotovarů na bázi mouky pomocí optické emisní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem Byla vyvinuta technika dávkování suspenzí pro analýzu Na, K, Cs, Mg, S, P, Fe, Mn, Cu a Zn v mouce a polotovarech na bázi mouky pomocí ICP-OES s použitím vodných kalibračních standardů. K analýze byly použity 0.1 % m/v suspenze vzorků v 0.1% m/v Tritonu X-100 a 6% v/v HNO3. Navržená metoda byla aplikována pro analýzu 2 vzorků pšeničné mouky a 4 vzorků moučných polotovarů. Výsledky byly ve shodě s analýzou po kompletním rozkladu. ICP-OES, suspenze, prvková analýza, polotovary, mouka
eng Elemental analysis of flour based ready-oven foods by slurry sampling inductively coupled plasma optical emission spectrometry A slurry sampling technique has been utilised for analysis of Na, K Ca, Mg, S, P, Fe, Mn, Cu and Zn in wheat flour and flour based ready-oven foods using ICP-OES and the standard aqueous calibration technique. 0.1% w/v suspension of samples in 0.1% w/v Triton X-100 and 6% v/v HNO3 was used for analysis. The proposed method was applied for the analysis of two samples of wheat flour and four samples of flour based ready-oven mixtures. The results showed no significant differences with those obtained after complete digestion of these samples. ICP-OES, Slurry, Elemental analysis, Ready-oven food, Flour