Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Multimethodological approach to identification of glycoproteins from the proteome of Francisella tularensis an intracellular microorganism
Autoři: Balonová Lucie | Hernychová Lenka | Mann Benjamin F. | Link Marek | Bílková Zuzana | Novotný Miloš. V. | Stulík Jiří
Rok: 2010
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Journal of Proteome Research
Název nakladatele: American Chemical Society
Místo vydání: Washington
Strana od-do: 1995-2005
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Mnohometodický přístup k identifikaci glykoproteinů z proteomu intracelulárního patogena Francisella tularensis I přes nedávný objev nových virulečních faktorů je mechanismus virulence v bakterii Francisella tularensis stále málo chápán. Otázky týkající se glykosylace proteinů této bakterie a její potenciální spojitosti s bakteriální virulencí nebyly i přes důležitost tohoto mikroba zodpovězeny. Kombinací cukr-specifické detekce a lektinové afinity s hmotnostní spektrometrií bylo v této studii charakterizováno několik potenciálních glykoproteinů Francisella tularensis . V této studii byl identifikován protein PilA, který byl nedávno nalezen jako glykosylovaný a to spolu s dalšími proteiny označovanými za nové faktory virulence. Publikovaná data představují seznam potenciálních glykoproteinů, který může sloužit jako odrazný bod pro další definování proteinů modifikovaných glykosylací, a tímto může usnadnit lepší porozumění funkce glykosylace proteinů v patogenitě Francisella tularensis. Francisella tularensis; glykoproteiny; hmotnostní spektrometrie
eng Multimethodological approach to identification of glycoproteins from the proteome of Francisella tularensis an intracellular microorganism Despite the recent identification of novel virulence factors, the mechanisms of virulence in Francisella tularensis are poorly understood. In spite of its importance, questions about glycosylation of proteins in this bacterium and its potential connection with bacterial virulence have not been answered yet. In the present study, several putative Francisella tularensis glycoproteins were characterized through the combination of carbohydrate-specific detection and lectin affinity with mass spectrometry. The protein PilA that was recently found as being possibly glycosylated, as well as other proteins with designation as novel factors of virulence, was among the proteins identified in this study. The reported data compile the list of potential glycoproteins that may serve as a take-off platform for a further definition of proteins modified by glycans, faciliting a better understanding of the function of protein glycosylation in pathogenicity of Francisella tularensis. Francisella tularensis; glycoproteins; mass spectrometry