Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

ANTIBAKTERIÁLNÍ ÚČINKY PŘÍRODNÍCH LÁTEK NA VYBRANÉ MIKROORGANISMY REZISTENTNÍ NA ANTIBIOTIKA
Autoři: Jantovská Alexandra | Lysková Petra | Mazurová Jaroslava | Mencl Karel | Ventura Karel
Rok: 2010
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: Monitorování cizorodých látek v životním prostředí XII., sborník příspěvků ze semináře
Název nakladatele: Univerzita Pardubice
Místo vydání: Pardubice
Strana od-do: 73-80
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze ANTIBAKTERIÁLNÍ ÚČINKY PŘÍRODNÍCH LÁTEK NA VYBRANÉ MIKROORGANISMY REZISTENTNÍ NA ANTIBIOTIKA Jedním z významných problémů v léčbě infekčních chorob je narůstající rezistence mikroorganismů na antibiotika. Proto je pozornost zaměřena na výzkum antibakteriálních účinků látek přírodního původu. V naší studii jsme se zaměřili na stanovení nejnižší účinné koncentrace karvakrolu, thymolu, linaloolu a mentholu na kmeny druhů Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae a Pseudomonas aeruginosa, u kterých byla prokázána rezistence k některým antibiotikům. Karvakrol a thymol inhibovali růst kmenů Staphylococcus aureus a Klebsiella pneumoniae v rozmezí koncentrací 75-1200 μg/ml, účinnost uvedených sloučenin na Pseudomonas aeruginosa byla nižší, 1200-2400 μg/ml. Účinky linaloolu na testované kmeny byly nižší než účinky karvakrolu a thymolu, růst kmenů byl inhibován při 1200-↑9600 μg/ml. Inhibiční koncentrace mentholu se pohybovaly mezi 9600-↑38400 μg/ml.Výsledky ovlivňovala rozpustnost testovaných látek v bujónu. ANTIBAKTERIÁLNÍ ÚČINKY; PŘÍRODNÍ LÁTKY; REZISTENTNÍ MIKROORGANISMY
eng ANTIMICROBIAL EFFECTS OF NATURAL SUBSTANCES AGAINST SELECTED RESISTANT BACTERIAL STRAINS One of the important problems in the treatment of infectious diseases is increasing resistance of microorganisms to antibiotics. Therefore, attention focuse on research of the antibacterial effects of natural origin compounds. In our work we determined the lowest effective concentration of thymol, carvacrol, linalool and menthol on Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae and Pseudomonas aeruginosa strains, for which was detected resistance to certain antibiotics. Minimum inhibitory concentrations of carvacrol and thymol were determined by tube dilution method and dilution micromethod in the Mueller-Hinton broth. Carvacrol and thymol inhibited growth of Staphylococcus aureus and Klebsiella pneumoniae strains in the range 75-1200 μg/ml, growth of Pseudomonas aeruginosa in the range 1200-2400 μg/ml. Linalool and menthol showed less effective. The results were affected by the solubility of tested substances in broth. ANTIMICROBIAL EFFECTS; NATURAL SUBSTANCES; RESISTANT BACTERIAL STRAINS