Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Analýza kyseliny L-askorbové v nápojích s využitím techniky MEPS
Autoři: Ježková Kateřina | Pavlíková Petra | Dobiáš Petr | Adam Martin | Ventura Karel
Rok: 2010
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Chemické listy
Název nakladatele: Česká společnost chemická
Místo vydání: Praha
Strana od-do: 17-19
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Analýza kyseliny L-askorbové v nápojích s využitím techniky MEPS Byly nalezeny vhodné podmínky pro aplikaci mikroextrakce tuhou fází v mikrostříkačce na stanovení kyseliny L-askorbové v nealkoholických nápojích. Tato nová metoda se jeví jako vhodná pro izolaci látek s antioxidačním charakterem. Dále byly stanoveny antioxidační kapacity studovaných vzorků. Nejvyšší hodnoty inhibice volného radikálu poskytují vzorky čajového původu, což souvisí i s přítomností polyfenolických látek. Kyseliny L-askorbové; Nápoje; MEPS
eng Analysis of L-Ascorbic Acid in Beverages using MEPS Technique Suitable conditions for application of microextraction in a packed syringe (MEPS) for determination of L-ascorbic in alcohol-free beverages were found. This relatively new method seems to be applicable for isolation of compounds with antioxidant properties. Moreover, for all analysed samples the appropriate antioxidant capacity values were evaluated as well. Highest free radical inhibition values were found for samples of tea origin probably due to presence of polyphenolic compounds. L-Ascorbic Acid; Beverages; MEPS