Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Analýza vitaminu C v nealkoholických nápojích a jejich antioxidační kapacita
Autoři: Pavlíková Petra | Dobiáš Petr | Bajerová Petra | Adam Martin | Ventura Karel
Rok: 2010
Druh publikace: ostatní - článek ve sborníku
Název zdroje: Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin : sborník příspěvků
Název nakladatele: Výzkumný ústav potravinářský
Místo vydání: Praha
Strana od-do: 251-254
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Analýza vitaminu C v nealkoholických nápojích a jejich antioxidační kapacita Analyzováno bylo 10 vzorků nápojů od českých, slovenských a rakouských výrobců. V této práci byla optimalizována technika MEPS pro izolaci vitaminu C z nealkoholických nápojů. Volenými parametry byly jehla BIN (sorbent vhodný k extrakci), extrakční rozpouštědlo a jeho objem a množství vzorku vhodné pro analýzu. Získané výsledky byly porovnány s dalšími analytickými metodami, jako je jodometrická titrace a průtoková injekční analýza. Nakonec byla změřena antioxidační kapacita analyzovaných vzorků metodou využívající redukce volného radikálu DPPH. Jako analytická koncovka byla použita vysokoúčinná kapalinová chromatografie s detekcí v ultrafialové oblasti. Vitamin C; Antioxidační kapacita; Nealkoholické nápoje