Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Izolace a stanovení vybraných antioxidantů v rostlinách s využitím metod extrakce v Soxhletově extraktoru a SFE
Autoři: Dobiáš Petr | Pavlíková Petra | Beňová Blanka | Adam Martin | Ventura Karel
Rok: 2010
Druh publikace: ostatní - článek ve sborníku
Název zdroje: Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin : sborník příspěvků
Název nakladatele: Výzkumný ústav potravinářský
Místo vydání: Praha
Strana od-do: 206-209
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Izolace a stanovení vybraných antioxidantů v rostlinách s využitím metod extrakce v Soxhletově extraktoru a SFE Z moderních extrakčních technik lze pro izolaci přírodních antioxidantů použít například metodu extrakce nadkritickou tekutinou (SFE – Supercritical Fluid Extraction). Její výhodou je minimalizace použití organických rozpouštědel a také poměrně krátká doba trvání jednotlivých extrakcí. Získané výsledky lze poté porovnat s hodnotami získanými metodou extrakce v Soxhletově extraktoru, která se užívá v současnosti stále jako standardní (normovaná) metoda, a to v mnoha laboratořích různých odvětví potravinářského průmyslu. Získané extrakty lze po vhodné úpravě analyzovat metodou kapalinové chromatografie s UV detekcí. Antioxidanty; Byliny; Extrakce