Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Effect of oxidized cellulose on probiotic bacteria
Autoři: Šnévajsová Petra | Vytřasová Jarmila | Remešová Jitka
Rok: 2010
Druh publikace: kapitola v odborné knize
Název zdroje: Microorganisms in Industry and Environment. From scientific and industrial research to consumer products
Název nakladatele: World Scientific Publishing Co.
Místo vydání: Mountain View
Strana od-do: 313-317
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Efekt oxidované celulózy na probiotické bakterie Polysacharidy a oligosacharidy mohou podporovat růst střevních bakterií, některé z nich mohou mít naopak negativní vliv. Pozitivní a negativní vliv inulinu, oligofruktózy a kyselé formy oxidované celulózy byl testován diluční metodou ba probiotických bakteriích. Tyto sacharidy byly testovány v 1, 2 a 3% koncentracích na bekteriích Bifidobacterium bifidum, Enterococcus faecalis, Lactobacillus lactis a Lactococcus spp. Inulin a oligofruktóza působili pozitivně ve všech koncentracích, forma kyselé oxidované celulózy podporovala probiotické bakterie jen v nízkých koncentracích. Vyšší koncentrace měly inhibiční efekt. probiotické bakterie;oxidovaná celulóza;inulin;oligofruktosa
eng Effect of oxidized cellulose on probiotic bacteria Polysaccharides and oligosaccharides may support growths of human colonic bacteria, some of them has inhibitory effect. Positive and negative effects of inulin, oligofructose and acid form of oxidized cellulose were tested by dilute method on selected probiotic bacteria. These samples were tested in 1, 2 and 3 % concentrations on Bifidobacterium bifidum, Enterococcus faecalis, Lactobacillus lactis and Lactococcus spp. bacteria. Positive effects were achieved with inulin and oligofructose, oxidized cellulose influenced positively mainly in lowest tested concentration. Higher concentrations proved inhibiting effects. probiotic bacteria;oxidized cellulose; inulin;oligofructose