Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Acute hyperammonemia activates branched-chain amino acid catabolism and decreases their extracellular concentrations: different sensitivity of red and white muscle
Autoři: Holeček Milan | Kanďár Roman | Šišpera Luděk | Kovařík Miroslav
Rok: 2011
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Amino Acids
Název nakladatele: Springer
Strana od-do: 575-584
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Akutní hyperamonémie aktivuje katabolismus aminokyseliny s rozvětveným řetězcem a snížení jejich extracelulární koncentrace: rozdílná citlivost červené a bílé svaloviny Měřili jsme výměnu aminokyselin mezi svalem a médiem, koncentraci aminokyselin ve svalu, uvolněné oxokyseliny odvozené od aminokyselin s rozvětveným řetězcem (BCKA), oxidaci leucinu, celkovou a myofirilární proteolýzu a proteosyntézu. Hyperamonémie inhibovala uvolnění BCAA (81% v SOL a 60% v EDL oproti kontrolám), zvyšovala uvolnění BCKA (133% v SOL a 161% v EDL oproti kontrolám) a glutaminu (138% v SOL a 145% v EDL oproti kontrolám) a zvyšovala oxidaci leucinu v EDL (174%). Amoniak také navodil signifikantní zvýšení koncentrace glutaminu v kosterním svalstvu. Vliv amoniaku na intracelulární koncentraci BCAA, proteosyntézu a myofibrilární proteolýzu nebyl signifikantní. Výsledky naznačují, že hyperamonémie přímo ovlivňuje metabolismus BCAA v kosterní svalovině vyjádřený jejich sníženou hladinou v extracelulární tekutině. amoniak; aminokyseliny s rozvětveným řetězcem; metabolismus leucinu; metabolismus proteinů; encefalopatie
eng Acute hyperammonemia activates branched-chain amino acid catabolism and decreases their extracellular concentrations: different sensitivity of red and white muscle We measured the exchange of amino acids between the muscle and the medium, amino acid concentrations in the muscle, release of branched-chain keto acids (BCKA), leucine oxidation, total and myofibrillar proteolysis, and protein synthesis. Hyperammonemia inhibited the BCAA release (81% in SOL and 60% in EDL vs. controls), increased the release of BCKA (133% in SOL and 161% in EDL vs. controls) and glutamine (138% in SOL and 145% in EDL vs. controls), and increased the leucine oxidation in EDL (174% of controls). Ammonia also induced a significant increase in glutamine concentration in skeletal muscle. The effect of ammonia on intracellular BCAA concentration, protein synthesis and on total and myofibrillar proteolysis was insignificant. The data indicates that hyperammonemia directly affects the BCAA metabolism in skeletal muscle which results in decreased levels of BCAA in the extracellular fluid. Ammonia;branched-chain amino acids;luecine metabolism;protein metabolism;encephalopathy