Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Characterization of Fatty Acid and Triacylglycerol Composition in Animal Fats Using Silver-ion and Non-aqueous Reversed-phase High-performance Liquid Chromatography/Mass Spectrometry and Gas Chromatography/Flame Ionization Detection
Autoři: Lísa Miroslav | Netušilová Kateřina | Franěk Lukáš | Dvořáková Hana | Holčapek Michal
Rok: 2011
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Journal of Chromatography A
Název nakladatele: Elsevier Science BV
Místo vydání: Amsterdam
Strana od-do: 7499-7510
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Charakterizace složení mastných kyselin a triacylglycerolů v živočišných tucích s použitím argentační chromatografie a NARP HPLC/APCI-MS Práce se zabývá analýzou složení mastných kyselin a triacylglycerolů pomocí GC/MS a NARP- a Ag-HPLC/APCI-MS. Byly analyzovány živočišné tuky z daňka, muflona, jelena, ovce, divokého prasete, kachny a králíka. V analyzovaných vzorcích byly identifikovány neobvyklé triacylglyceroly s větvenými mastnými kyselinami, trans dvojnými vazbami a polohové izomery dvojných vazeb. Dále bylo určeno zastoupení mastných kyselin s různým stupněm nasycení ve střední poloze na glycerolovém skeletu, což je významná informace z nutričního hlediska. argentační chromatografie; NARP-HPLC;triacylglycerol;hmotnostní spektrometrie
eng Characterization of Fatty Acid and Triacylglycerol Composition in Animal Fats Using Silver-ion and Non-aqueous Reversed-phase High-performance Liquid Chromatography/Mass Spectrometry and Gas Chromatography/Flame Ionization Detection Non-aqueous reversed-phase and silver-ion high-performance liquid chromatography with atmospheric pressure chemical ionization mass spectrometry detection and GC/FID and mass spectrometry detection are used for the characterization of FA and TG composition in complex samples of animal fats from fallow deer, red deer, sheep, moufflon, wild boar, cock, duck and rabbit. The FA composition of samples is determined based on the GC/FID analysis of FA methyl esters. In total, 81 FAs of different acyl chain length, double bond COB) number, branched/linear, cis-/trans- and DB positional isomers are identified. TGs in animal fats contain mainly monounsaturated and saturated FAs. High amounts of branched and trans-FAs are observed in the samples of ruminants. In NARP mode, individual TG species are separated including the separation of trans- and branched TGs. Silver-ion mode provides the separation of TG regioisomers, which enables the determination of their ratios. silver-ion hplc;non-aqueous reversed-phase hplc;triacylglycerol;mass spectrometry