Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

HPLC/MS a GC/FID charakterizace triacylglycerolového složení rostlinných olejů a živočišných tuků
Autoři: Lísa Miroslav | Dvořáková Hana | Netušilová Kateřina | Franěk Lukáš | Holčapek Michal
Rok: 2011
Druh publikace: ostatní - přednáška nebo poster
Strana od-do: nestránkováno
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze HPLC/MS a GC/FID charakterizace triacylglycerolového složení rostlinných olejů a živočišných tuků Oleje a tuky obsahují desítky až stovky TG, které se navzájem liší délkou a polohou (regioizomery) acylových řetězců navázaných na glycerolovém skeletu a počtem, polohou a cis-/trans- konfigurací dvojných vazeb (DB). Rychlá charakterizace vzorků byla provedena na základě profilu FA pomocí GC/FID po reesterifikaci TG pomocí methanolátu sodného na methylestery FA. Intaktní molekuly TG byly analyzovány pomocí HPLC/MS s využitím různých chromatografických systémů, které byly postupně optimalizovány za účelem dosažení maximálního počtu separovaných a identifikovaných TG. triacylglyceroly;MS;HPLC;argentační chromatografie;NARP-HPLC