Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Antibakteriální účinky přírodních látek na vybrané bakteriální kmeny rezistentní na antibiotika
Autoři: Jantovská Alexandra | Mosio Petra | Mazurová Jaroslava | Mencl Karel | Ventura Karel
Rok: 2011
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: Sborník příspěvků ze semináře Monitorování cizorodých látek v životním prostredí XIII.
Název nakladatele: Univerzita Pardubice
Místo vydání: Pardubice
Strana od-do: 71-77
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Antibakteriální účinky přírodních látek na vybrané bakteriální kmeny rezistentní na antibiotika Narůstající rezistence mikroorganismů na antibiotika je jedním z významných problémů v léčbě infekčních chorob. Proto je pozornost zaměřena na výzkum antibakteriálních účinků dalších sloučenin zejména přírodního původu. V naší studii jsme se zaměřili na stanovení účinné koncentrace přírodních látek eugenolu, nerolu, fencholu a R-limonenu na kmeny druhu Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae a Pseudomonas aeruginosa u nichž byla zjištěna rezistence k některým antibiotikům. Stanovení minimální inhibiční koncentrace jsme prováděli zkumavkovou diluční metodou a diluční mikrometodou v Mueller-Hintonově bujónu. Také testované sloučeniny jsme rozpouštěli v Mueller Hintonově bujónu. Po 24, 48 a 72 hod inkubaci při 37 °C jsme vizuálně odečítali minimální inhibiční koncentrace. Růst testovaných kmenů v bujónu se projevil zákalem, popř. sedimentem. Pro potvrzení růstu jsme obsah zkumavek či jamek v mikrotitračních destičkách vyočkovávali na krevní agar a inkubovali při 37 °C. Nejúčinnější z testovaných látek byl na všechny bakteriální kmeny projevil eugenol. Nejmenší antibakteriální aktivitu jsme zaznamenali u R-limonenu. Z testovaných mikroorganismů byly nejméně citlivé kmeny Pseudomonas aeruginosa. Výsledky ovlivňovala rozpustnost testovaných látek v bujónu. Staphylococcus aureus; Klebsiella pneumoniae; Pseudomonas aeruginosa; antibakteriální účinky; přírodní látky
eng Antibacterial effects of natural substances against selected bacterial strains resistant to antibiotics Increasing resistance of microorganisms to antibiotics is an important problem in the treatment of infectious diseases. Therefore, attention focuse on research of the antibacterial effects of natural origin compounds. The aim of our work was determine the lowest effective concentration of eugenol, nerol, fenchol and R-limonene on Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae and Pseudomonas aeruginosa strains resistant to certain antibiotics. Minimum inhibitory concentrations of these compounds were determined by tube dilution method and dilution micromethod in the Mueller-Hinton broth. Tested substances were dissolved in Mueller-Hinton broth too. Results were analyzed after 24, 48 and 72 hours incubation at 37 °C visually. The growth of tested strains in broth was characterised by turbidity, eventually sediment. To confirm the growth was content of the tubes or microtitre plates cultivated on blood agar and incubate at 37 °C. The most effective of tested compounds on all bacterial strains was eugenol. On the other hand, the lowest efficiency on used strains showed R-limonene. The lowest sensitivity of tested microorganisms to examined substances showed Pseudomonas aeruginosa. The results were affected by the solubility of tested substances in broth. Staphylococcus aureus; Klebsiella pneumoniae; Pseudomonas aeruginosa; antibacterial effects; natural substances