Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Přežívání arkobakterů v některých nápojích
Autoři: Šilha David | Vytřasová Jarmila | Beňová Blanka
Rok: 2011
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: Sborník příspěvků ze semináře Monitorování cizorodých látek v životním prostredí XIII.
Název nakladatele: Univerzita Pardubice
Místo vydání: Pardubice
Strana od-do: 119-130
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Přežívání arkobakterů v některých nápojích Tato práce je zaměřena na možný efekt různých koncentrací ethanolu a jednotlivých testovaných vzorků českých a zahraničního piva na přežívání bakterií rodu Arcobacter, jakožto na jednoho dnes již významných alimentárních patogenů. Bylo sledováno přežívání arkobakterů v laboratorně připraveném modelu žaludku bez vzorku nápoje i se vzorkem. Výsledky jsou srovnávány se stanoveným obsahem typických antioxidačních sloučenin metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie s elektrochemickou detekcí a s hodnotami antioxidační aktivity stanovené různými metodami. Arcobacte; pivo; antioxidační aktivita; inaktivace; model žaludku; HPLC-ECD
eng Survival of Arcobacter in some drinks This work is focused on the potential effect of different concentration of ethanol and individual tested samples Czech and foreign beers on the survival of bacteria genus Arcobacter, as on the one from already the important alimentary pathogens this time. The model of stomach contens was prepared in laboratory and it was monitored survival of arcobacters in a laboratory-prepared stomach model without sample of beverages and with the sample. The results are compared with the typical containing of antioxidant compounds by highperformance liquid chromatography with electrochemical detection and with values of antioxidant activity determined by various methods. Arcobacter; beer; antioxidant activity; inactivation; model stomach,;HPLC-ECD