Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Analýza silic v nealkoholických nápojích s využitím mikroextrakce tuhou fází ve spojení s GC/MS
Autoři: Adam Martin | Pavlíková Petra | Eisner Aleš | Bajerová Petra | Ventura Karel
Rok: 2011
Druh publikace: ostatní do riv
Název zdroje: Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin : sborník příspěvků
Název nakladatele: Výzkumný ústav potravinářský
Místo vydání: Praha
Strana od-do: 198-201
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Analýza silic v nealkoholických nápojích s využitím mikroextrakce tuhou fází ve spojení s GC/MS Práce je zaměřena na využití metody mikroextrakce tuhou fází (SPME) ve spojení s metodou plynové chromatografie s hmotnostní detekcí (GC/MS) pro analýzu služek silic v bylinných nápojích. Pět vzorků bylinných čajů bylo podrobeno metodě SPME v modu přímého vzorkování, přičemž 15 ml vzorku bylo extrahováno 75 μm CAR/PDMS (carboxen/polydimethylsiloxan) po dobu 30 min při teplotě 25 °C. Desorpce byla provedena v nástřikovém prostoru GC při teplotě 250 °C po dobu 1 min. Kvantifikace sledovaných sloučenin byla provedena metodou standardního přídavku. Jako doplněk práce byla provedena i senzorická analýza. SPME; Silice; Nápoje
eng Analysis of Essential Oils in Beverages by Means of Solid Phase Microextraction Followed by GC/MS The study is focused on the application of solid phase microextraction (SPME) followed by gas chromatography with mass spectrometry detector (GC/MS) for analysis of essential oils in herbal beverages. Five real herbal tea samples were extracted using direct immersion mode. SPME fibre 75 μm CAR/PDMS (carboxen/polydimethylsiloxan) was placed into 15 ml of sample for 30 min at 25 °C. Desorption step was carried out inside the GC injection port at 250 °C for 1 min. Target compounds were quantified by standard addition method. Additionally, the sensoric evaluations of all samples were also performed. SPME; Essential Oils; Beverages