Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Stanovení deoxynivalenolu
Autoři: Chárová Petra | Bajerová Petra | Ventura Karel
Rok: 2011
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: Sborník příspěvků ze semináře Monitorování cizorodých látek v životním prostredí XIII.
Název nakladatele: Univerzita Pardubice
Místo vydání: Pardubice
Strana od-do: 63-70
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Stanovení deoxynivalenolu Cílem práce bylo stanovení deoxynivalenolu (DON) v ječmeni a ječmenném sladu metodou HPLC/UV/MS. Deoxynivalenol je jedním z nejčastějších mykotoxinů kontaminujících obilí a obilné výrobky v severním a mírném pásmu, tedy v Evropě a Severní Americe. Jedná se o sekundární metabolit produkovaný houbami z rodu Fusarium. Komise Evropských společností (EC) stanovila maximální limity pro DON v nezpracovaných obilninách na 1250 µg/kg. Všechny vzorky byly analyzovány metodou HPLC/UV/MS. Před analýzou vyly vzorky extrahovány a čištěny pomocí immunoafinitních kolonek. V této studii byly optimalizovány podmínky pro metodu HPLC, určení efektivity imunoafinitních kolonek a určení hodnoty limitu kvantifikace pomoví UV a MS detekce. Limit kvantifikace pro HPLC/UV a HPLC/MS metody byl 0.4 a 0.05 µg/ml. HPLC; MS; Deoxynivalenol
eng Determination of Deoxynivalenol The aim of this work was determination of deoxynivalenol (DON) in bakery and barley malt using method HPLC/UV/MS. Deoxynivalenol is one of the most frequently detected mycotoxin contaminants in grain and grain products from northern temperate regions, i.e. Europe and North America. It is a secondary metabolite produced by funghi from the Fusarium genus. The commission of the European communities appointed maximum levels for DON in unprocessed cereals on 1250 µg/kg. All samples were analysed by HPLC/UV/MS. Before analysis, samples were extracted and cleaned up using immunoaffinity columns (IAC). In this study have been optimised conditions for the HPLC method, determined the effectivity of IAC, determined the value of the limit of quantification. The limit of quantification for HPLC/UV and HPLC/MS methods were 0.4 and 0.05 µg/ml. HPLC; MS; Deoxynivalenol