Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Elektroforetická separace PTC-derivátů aminokyselin v potravinách
Autoři: Staněk Václav | Havlová Andrea | Česla Petr | Fischer Jan
Rok: 2011
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: Sborník příspěvků ze semináře Monitorování cizorodých látek v životním prostredí XIII.
Název nakladatele: Univerzita Pardubice
Místo vydání: Pardubice
Strana od-do: 111-118
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Elektroforetická separace PTC-derivátů aminokyselin v potravinách Cílem této práce byla analýza volných aminokyselin vyskytujících se ve vzorcích medu pomocí kapilární zónové elektroforézy ve spojení s UV detekcí. Standardní roztoky aminokyselin a roztoky vzorků medu byly před vlastní CZE separací derivatizovány reakcí s fenylizothiokyanátem (PITC). Stabilita připravených derivátů byla ověřena v rozmezí sedmi po sobě jdoucích dnů. Nejlepší separace připravených fenylthiokarbamoylových derivátů sledovaných aminokyselin bylo dosaženo ve fosfátovém pufru o koncentraci 0,030 mol/l a pH 7,40 s přídavkem β-cyklodextrinu o koncentraci 0,004 mol/l. V deseti vzorcích medu pocházejících od českých komerčních výrobců a soukromých včelařů pak byly identifikovány přítomné volné aminokyseliny.
eng Separation of phenylthiocarbamyl amino acids derivatives by CZE In present work, possibilities of the analysis of free amino acids occurring in different honey samples by capillary zone electrophoresis with UV detection were investigated. Standard solutions of amino acids and sample solutions were pre-capillary derivatized by phenylisothiocyanate (PITC) derivative agent. A stability of prepared derivatives was verified in seven consecutive days. The best separation of phenylthiocarbamyl amino acids derivatives was achieved in 0.030 M phosphate buffer (pH = 7.40) containing 0.004 M β-cyclodextrin. Free amino acids were positively identified in ten different Czech commercial honey samples and samples acquired from private bee-keepers. CZE; Amino acids; Phenylthiocarbamyl derivatives; Honey