Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Influence of pH and temperature on the production of staphylococcal enterotoxin H
Autoři: Kristlova Jana | Jirickova Petra | Vytřasová Jarmila
Rok: 2012
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: AFRICAN JOURNAL OF MICROBIOLOGY RESEARCH
Strana od-do: 2598-2602
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Vliv pH a teploty na produkci stafylokokového enterotoxinu H Byl studován vliv pH ( s použitím kys. mléčné, HCl a NaOH) na produkci stafylokokového enterotoxinu H (SEH) u různých kmenů St. aureus. Dále byly zkoumány vlivy kultivačních médií a teplot. Nejnižší pH, při kterém byl SEH ještě detekován, byl závislý nejen na použité kyselině, ale i na daném kmenu. Nejmenší inhibiční účinky na produkci SEH vykazovala kyselina chlorovodíková. Nejnižší pH, kde byla ještě pozorována produkce SEH, bylo 4.07, a to u kmene SA 1184. Tento kmen byl schopen produkovat SEH při pH 10.6, což byla nevyšší hodnota u studovaných kmenů. Nejnižší teplota, kde byla již prokázána produkce SEH, byla u dvou kmenů stanovena na hodnotu 25 °C, zatímco nevyšší teplota, kde byl SEH ještě produkován, byla stanovena u všech čtyř studovaných kmenů na 42 °C.SEH je produkován v širokém rozmezí pH, ovšem vliv teploty je pro produkci tohoto toxinu zásadní. Staphylococcus aureus; enterotoxin H; western blotting
eng Influence of pH and temperature on the production of staphylococcal enterotoxin H The effect of pH was studied using lactic, acetic and hydrochloric acids plus sodium hydroxide on the production of staphylococcal enterotoxin H (SEH) in various strains of Staphylococcus aureus. Furthermore, influences of temperatures were examined. The lowest pH at which SEH was still detected was dependent not only on the acid used but also on the given strain. The smallest inhibitory effects on the production of SEH were shown by hydrochloric acid. The lowest pH value at which SEH production was still observed was 4.2 in strain SA 1184. This strain was able to produce SEH even at pH 10.6, which was the highest pH value among the strains studied. The lowest temperature at which SEH production manifested was 25°C in two strains, while the highest temperature at which SEH was produced was 42°C, in all four studied strains. SEH is produced within a wide pH range but the influence of temperature is an essential one for the production of this toxin. Staphylococcus aureus; enterotoxin H; western blotting