Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

EFFECT OF SELECTED MICROORGANISMS ON FUSARIUM TOXINS PRODUCTION
Autoři: Hlavackova Lucie | Vytřasová Jarmila | Novotna Sarka | Moťková Petra | Brožková Iveta | Honzlova Alena
Rok: 2012
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Analytical Letters
Název nakladatele: Taylor & Francis Inc
Místo vydání: Philadelphia
Strana od-do: 702-713
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Vliv vybraných mikroorganismů na produkci fusariových toxinů Cílem studie bylo zjistit vliv vybraných mikroorganismů na produkci mykotoxinů HT-2 a T-2 u plísní rodu Fusarium. Příslušná média byla inokulována vybranými mikroorganismy a plísněmi rodu Fusarium a společně inkubována za určitých podmínek. Obsah fusariových mykotoxinů v jednotlivých vzorcích byl stanoven pomocí HPLC/MS/MS. Největší inhibiční efekt na produkci mykotoxinů byl zaznamenán v přítomnosti bakterie Pantoea agglomerans CCM 298. Bylo zjištěno, že množství vyprodukovaných toxinů HT-2 a T-2 také závisí na kultivačních podmínkách i na použitém kultivačním médiu TANDEM MASS-SPECTROMETRY; Plynová-Chrpmatografie; MYCOTOXINY; PŠENICE; TRICHOTHECENY; Krmiva ; Fusarium; HPLC/MS/MS; HT-2 toxin; T-2 toxin
eng EFFECT OF SELECTED MICROORGANISMS ON FUSARIUM TOXINS PRODUCTION The aim of this study was to examine the effect of selected microorganisms on mycotoxins production by molds of the genus Fusarium, namely HT-2 and T-2 toxins. Appropriate nutritive media were inoculated with test microorganisms (Rhodotorula spp., Leuconostoc spp., Pantoea agglomerans), subsequently inoculated with Fusarium molds, then incubated under various conditions. Content of Fusarium mycotoxins in individual samples was determined using HPLC/MS/MS. Separation of mycotoxins was performed on a C-18 stationary phase column using gradient elution. Total analysis time was less than 20 minutes. In examining the effect of accompanying microflora on the production of HT-2 and T-2 toxins, a decrease in production of both mycotoxins was observed under various experimental conditions. Greatest inhibitory effect was observed in the presence of Pantoea agglomerans CCM 298 bacteria. It was found that the amount of HT-2 and T-2 toxins produced by the examined mold strains also depends on cultivation conditions and the nutritive medium used. TANDEM MASS-SPECTROMETRY; GAS-CHROMATOGRAPHY; MYCOTOXINS; WHEAT; TRICHOTHECENES; FEED ; Fusarium; HPLC/MS/MS; HT-2 toxin; T-2 toxin