Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Bakterie rodu Arcobacter a jejich přežívání v nápojích
Autoři: Šilha David | Vytřasová Jarmila | Švecová Blanka
Rok: 2012
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: XIV. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí: sborník příspěvků
Název nakladatele: Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání: Brno
Strana od-do: 58-60
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Bakterie rodu Arcobacter a jejich přežívání v nápojích Rod Arcobacter byl popsán v roce 1991 a již zahrnuje 15 druhů. Patří mezi významné patogeny v potravinářství. K potlačení kontaminace se používají antimikrobiální látky, avšak problémem se stává vznik rezistence bakterií. Tyto látky se vyskytují v řadě potravin a nápojů. Pivo může mít antimikrobiální vliv díky obsahu ethanolu, CO2, antioxidantů a nízkému pH. Výsledky přežívání arkobakterů ve vzorcích piv poukazují na fakt, že k inhibici dochází pozvolněji a v menší míře, než je tomu u ethanolu v téže koncentraci jako u piv. Např. divoký izolát A. butzleri byl zcela inhibován koncentrací ethanolu 5 %, avšak ve vzorku piva Pernštejn 12° o téže koncentraci ethanolu, přežívaly buňky z 80 % původně inokulované density. Výsledky též ukazují, že testované arkobaktery přežívají v modelu žaludku s obsahem piva dokonce déle, než bez vzorku. Extraktivnější vzorky vykazovaly lepší podmínky pro přežívání arkobakterů i přes vyšší obsah alkoholu a antioxidačních látek. Arcobacter spp.; pivo; antioxidační aktivita; model žaludku; HPLC-ECD
eng Bacteria of the genus Arcobacter a their survival in beverages This study focuses on a possible inhibitory effect on survival of the genus Arcobacter based on various concentrations of ethanol and five tested kinds of beer. The determinations were made using several representative arcobacters. For most of these, a concentration of 10% ethanol was determined to be the minimum inhibitory concentration (MIC). Also the survival of arcobacters in a laboratory-prepared model stomach was examined and subsequently the definite volume of beer was added in the model stomach system. Complete inactivation of all monitored arcobacters was usually detected within 10 min. The results are compared with values of antioxidative activity determined. Arcobacter spp.; beer; antioxidant activity; inactivation; model stomach; HPLC-ECD