Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

High hepatic SCD1 activity is associated with low liver fat content in healthy subjects under a lipogenic diet
Autoři: Silbernagel Guenther | Kovářová Markéta | Čegan Alexander | Machann Juergen | Schick Fritz | Lehmann Rainer | Haering Hans-Ulrich | Stefan Norbert | Schleicher Erwin | Fritsche Andreas | Peter Andreas
Rok: 2012
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism
Název nakladatele: The Endocrine Society
Místo vydání: Chevy Chase
Strana od-do: E2288-E2292
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Vysoká aktivita jaterní SCD1 je spojena s nízkým obsahem jaterního tuku u zdravých subjektů při lipogenní dietě Souvislost: Zvyšující se jaterní de novo lipogenéza (DNL) v závislosti na obsahu cukru v potravě je zahrnována do pathologie ztukovatění jater. Nasycené mastné kyseliny jsou produktem DNL a zvyšují lipotoxický efekt, který podporuje ukládání jaterního tuku. Desturace mastných kyselin stearoyl-CoA desaturázou 1 (SCD1) může potlačit tento jejich zhoubný účinek. Zde jsme popsali zda jsou DNL a SCD1 paralelně aktivovány obsahem cukru v potravě a jak ovlivňují akumulaci tuku v játrech. Metoda: U 20 zdravých osob (8 žen a 12 mužů, věk 30.5 +/- 2.0 r, body mass index 25.9 +/- 0.5 kg/m2), kteří drželi 4-týdenní lipogenickou dietu obohacenou o 150 g/d monosacharidů byla měřena jaterní SCD1 activita a DNL, stanovení bylo provedeno pomocí validovaných indexů vypočtených z poměrů mastných kyselin (16:1n-7/16:0; 16:0/18:2n-6) v triacylglycerolech VLDL frakce. Obsah jaterního tuku byl měřen pomocí lokalizované 1H-magnetické rezonanční spektroskopie. Výsledky: Před zahájením diety bylo zjištěno, že obsah jaterního tuku kladně koreluje s DNL (r=0.54, P=0.01), ale nekoreluje s aktivitním indexem SCD1 (r=0.16, P=0.49). Po dietě obohacené cukrem se obsah jaterního tuku zvýšil a současně se zvýšily indexy DNL a SCD1 (+33, +19, and +8%, resp.). Růst DNL indexu významně koreloval se změnou obsahu jaterního tuku během diety suplementované cukrem (r=0.75, P=0.0001), ale nekoreloval se změnou SCD1 activitního indexu (P větší než 0.35). Po ukončení diety, DNL index stále pozitivně koreloval s obsahem jaterního tuku (r=0.52, P=0.02), zatím co SCD1 activitní index vykazoval významnou negativní korelaci s obsahem jaterního tuku (r=-0.63, P=0.002). Závěr: DNL je úzce spojena s jaterní statózou při příjmu potravy bohaté na monosacharidy. Naše data naznačují, že individuální aktivitní index jaterní SCD1 je determinujícím ukazatelem akumulace tuku v játrech za podmínek lipogenické potravy. jaterní SCD1; aktivitní index; jaterní tuk; de novo lipogeneza; nasycené mastné kyseliny; desaturace; jaterní steatóza
eng High hepatic SCD1 activity is associated with low liver fat content in healthy subjects under a lipogenic diet Context: Increased hepatic de novo lipogenesis(DNL) in response to dietary sugar is implicated in the pathology of fatty liver. Saturated fatty acids are the product of DNL and exert lipotoxic effects that promote liver fat accumulation. Desaturation of fatty acids by stearoyl-CoA desaturase 1 (SCD1) can prevent these deleterious effects. Here we investigated whether DNL and SCD1 are activated in parallel by dietary sugar and influence liver fat accumulation. Methods: In 20 healthy subjects (eight females and 12 males, aged 30.5 +/- 2.0 yr, body mass index 25.9 +/- 0.5 kg/m2) who received a 4-wk lipogenic diet supplemented with 150 g/d of monosaccharides, hepatic SCD1 activity a DNL were determined using validated fatty acid ratios (16:1n-7/16:0; 16:0/18:2n-6) in very low-density lipoprotein triglycerides. Liver fat content was measured by localized 1H-magnetic resonance spectroscopy. Results: At baseline, liver fat content was positively associated with the DNL (r=0.54, P=0.01) but not the SCD1 activity index (r=0.16, P=0.49). Dietary sugar supplementation increased liver fat content and DNL and SCD1 indices (+33, +19, and +8%, respectively). The increase of the DNL index was strongly related to the changes in liver fat content during the sugar supplementation (r=0.75, P=0.0001) but showed no association with changes in the SCD1 activity (P greater than 0.35). After the monosaccharide supplementation, the DNL index was still positively associated with liver fat content (r=0.52, P=0.02), whereas SCD1 activity showed a strong negative correlation with liver fat content (r=-0.63, P=0.002). Conclusions: DNL is closely linked with hepatic steatosis under dietary conditions rich in monosaccharides. Our data suggest that the individual hepatic SCD1 activity is a determinant of liver fat accumulation under lipogenic dietary conditions. hepatic SCD1; activity index; liver fat; de novo lipogenesis; saturated fatty acid; desaturation; hepatic steatosis