Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Microextraction by Packed Sorbent (MEPS) as a Suitable Selective Method for L-Ascorbic Acid Determination in Beverages
Autoři: Adam Martin | Pavlíková Petra | Čížková Andrea | Bajerová Petra | Ventura Karel
Rok: 2012
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Food Chemistry
Název nakladatele: Elsevier Science
Místo vydání: Oxford
Strana od-do: 1613–1618
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Mikroextrakce se sorbentem v mikrostříkačce jako vhodná selektivní metoda pro stanovení L-askorbové kyseliny v nápojích V této studii byla optimalizována a zhodnocena metoda založená na mikroextrakci se sorbentem v mikrostříkačce (microextraction by packed sorbent – MEPS) s následnou HPLC-UV analýzou pro izolaci a stanovení kyseliny L-askorbové (AA) v nápojích. V tomto případě bylo skrz jehlu BIN (barrel insert and needle assembly) prosáto 300 µl vzorku a zachycená AA byla eluována 60 µl roztoku metanol-voda (10 %, v/v). Výtěžnost metody pro tři koncentrační hladiny byla mezi 97,46 a 106,88 % s relativní standardní odchylkou 8,7 % (nízká konc.), 2,49 % (střední konc.) a 1,98 % (vysoká konc.). Získané výsledky obsahu AA v reálných vzorcích byly v rozsahu 56,5-195,4 µg/ml pro ledové čaje a 130,4–1090,0 µg/ml pro ovocné šťávy. Uvedená metoda byla porovnána s jodometrickou titrací a metodou založenou na redukci DPPH radikálu, přičemž mikroextrakční metoda byla shledána jako selektivnější pro stanovení AA v testovaných vzorcích. Kyselina L-askorbová; Mikroextrakce se sorbentem v mikrostříkačce; Vysokoúčinná kalapinová chromatografie; Nealkoholické nápoje
eng Microextraction by Packed Sorbent (MEPS) as a Suitable Selective Method for L-Ascorbic Acid Determination in Beverages In this study the modern microextraction by packed sorbent (MEPS) method followed by HPLC–UV analysis was optimised and evaluated for determination of L-ascorbic acid (AA) content in beverages. In this case 300 µL of sample was passed through silica BIN (barrel insert and needle assembly) and entrapped AA was eluted by 60 µL of methanol–water (10%, v/v) solution. Recovery of the proposed method for three concentration levels ranged between 97.46% and 106.88% with relative standard deviation 8.7% (low conc.), 2.49% (medium conc.) and 1.98% (high). Obtained results of AA contents in real samples were in the ranges 56.5–195.4 µg/mL and 130.4–1090.0 µg/mL for ice-tea and fruit juice samples, respectively. Proposed method was compared with iodometric titration and DPPH methods, but microextraction method was found to be more selective for AA determination in tested samples. L-Ascorbic Acid; Microextraction by Packed Sorbent; High-Performance Liquid Chromatography; Alcohol-Free Beverages