Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Analýza silic v nápojích s využitím metody mikroextrakce tuhou fází
Autoři: Čížková Andrea | Pavlíková Petra | Adam Martin | Ventura Karel
Rok: 2012
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: Monitorování cizorodých látek v životním prostředí XIV., sborník příspěvků ze semináře
Název nakladatele: Univerzita Pardubice
Místo vydání: Pardubice
Strana od-do: 33-39
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Analýza silic v nápojích s využitím metody mikroextrakce tuhou fází Cílem práce byla analýza silic v bylinných nápojích s využitím mikroextrakce tuhou fází (SPME) metodou přímého vzorkování a destilací s vodní parou. Získané složky silic byly analyzovány na plynovém chromatografu s hmotnostním detektorem. K analýze bylo vybráno deset vzorků bylinných čajů. Výsledky a diskuse se zabývají jednoduchou validací metody mikroextrakce tuhou fází, destilací s vodní parou a senzorickým hodnocním bylinných čajů. Dále bylo vyhodnoceno kvalitativní a kvantitativní zastoupení silic v bylinných nápojích. Silice; Nápoje; SPME
eng Analysis of Essential Oils by means of Slid Phase Microextraction Method This work deals with the analysis of essential oils in beverages using solid-phase microextraction (SPME) method in direct sampling mode and steam distillation method. Target compounds of essential oils were analysed by gas chromatorgaphy with mass spectrometry detector. There were ten real samples of herbal teas analysed in this study. The validation of solid-phase microextraction method, application of SPME and steam distillation method and sensoric evaluation of herbal teas are summarised in results and discussion part. The qualitative and quantitative contents of essential oils in herbal beverages were also evaluated. Essential Oils; Beverages; SPME