Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Toxicity of the mycotoxin ochratoxin A in the light of recent data
Autoři: Malíř František | Ostrý Vladimír | Novotná Eva
Rok: 2013
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Toxin Reviews
Název nakladatele: Informa Healthcare UK
Místo vydání: London
Strana od-do: 19-33
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Toxicita mykotoxinu ochratoxinu A ve světle současných znalostí Ochratoxin A (OTA) je ubikvitní přirozeně se vyskytující mykotoxin produkovaný v kontaminované potravě rodem Penicillium a Aspergilus. OTA se ukázal být nefrotoxický, hepatotoxický, teratogenní, imunotoxický, neurotoxický, genotoxický a karcinogenní. Jeho metabolismus, genotoxicita a mechanismus působení je diskutován. ochratoxin A; toxicita; lidské zdraví
eng Toxicity of the mycotoxin ochratoxin A in the light of recent data Ochratoxin A (OTA) is a ubiquitous, naturally occurring chlorophenolic mycotoxin produced in contaminated food and feed by fungi of genera Penicillium and Aspergillus. OTA is a common contaminant of various foodstuffs of both plant and animal origin. OTA represents significant risk to human and animal health. OTA has been shown to be nephrotoxic, hepatotoxic, teratogenic, immunotoxic, neurotoxic, genotoxic and carcinogenic (possible human carcinogen-group 2B), being characterized by species and sex differences in sensitivity. In some aspects OTA remains as a controversial topic. Its metabolism, genotoxicity and mechanism of action for renal carcinogenicity have been discussed. exposure; human health; metabolites; ochratoxin A; toxicity