Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Amperometric Enzyme Carbon Paste-Based Biosensor for Quantification of Hydroquinone and Polyphenolic Antioxidant Capacity
Autoři: Sýs Milan | Pekec Bruna | Kalcher Kurt | Vytřas Karel
Rok: 2013
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: International Journal of Electrochemical Science
Název nakladatele: Electrochemical Science Group
Místo vydání: Belgrade
Strana od-do: 9030-9040
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Amperometrický enzymatický biosensor na bázi uhlíkové pastové elektrody pro stanovení hydrochinonu a polyfenolické antioxidační kapacity Je prezentován amperometrický biosensor pro stanovení hydrochinonu a jiných polyfenolických antioxidantů založený na uhlíkové pastové elektrodě, na jejíž povrch je imobilizována tyrosináza ve filmu Nafionu. V prostředí 0,1 M fosforečnanového pufru (pH 7.0 a 25 ? 1 °C) může být antioxidační kapacita vyjádřena jako koncentrační ekvivalent p-hydrochinonu (HQ) v závislosti na amperometrické odezvě polyfenolických antioxidantů při ?0.24 V vs. Ag/AgCl/3 M KCl. V rozmezí nízkých koncentrací HQ (do 120 ?mol l-1), je kalibrační přímka určena rovnicí I [?A] = ? 0,0426 ? 0,0113 c(HQ) [?mol l-1] s korelačním koeficientem R = 0,999. Bylo dosaženo detekčního limitu (LOD pro S/N = 3) 1,6 ?mol l-1 s opakovatelností 1.2 % (c = 90 ?M pro n = 5 měření). Biosensor může být využit ke stanovení kapacity fenolických antioxidantú ve vzorcích rostlin a potravin neobsahujících kyselinu askorbovou. uhlíková pastová elektroda; amperometrie; biosensor; tyrosinasa; antioxidační kapacita; hyrochinon, analýza vína
eng Amperometric Enzyme Carbon Paste-Based Biosensor for Quantification of Hydroquinone and Polyphenolic Antioxidant Capacity An amperometric biosensor for the determination of hydroquinone and other polyphenolic antioxidants is presented, based on a carbon paste electrode on which tyrosinase is immobilized in a Nafion (R) film. In a 0.1 M phosphate buffer (pH 7.0 and 25 +/- 1 degrees C), the antioxidant capacity can be expressed as the concentration equivalent of p-hydroquinone (HQ), according to an amperometric response of polyphenolic antioxidants with the carbon paste sensor at -0.24 V vs. Ag/AgCl/3 M KCl. In the range of low HQ concentrations (up to 120 mu mol L-1), the corresponding calibration curve follows the equation I [mu A] = -0.0426 -0.0113 c(HQ) [mu mol L-1] with a correlation coefficient R = 0.999. The limit of detection (LOD for S/N = 3) was estimated as 1.6 mu mol L-1, the repeatability was 1.2 % RSD (c = 90 mu M, n = 5 measurements). The biosensor can be applied to determine the phenolic antioxidant capacity in plants and food samples in the absence of higher concentrations of ascorbic acid. carbon paste electrode; amperometry; biosensor; tyrosinase; antioxidant capacity; hydroquinone; red wine analysis