Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Soda Pulping of Rapeseed Straw
Autoři: Hájková Kateřina | Gurung Bijay | Potůček František
Rok: 2013
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: Sborník příspěvků mezinárodní konference projektu Partnerství pro chemii: Mozky budoucnosti
Název nakladatele: Univerzita Pardubice
Místo vydání: Pardubice
Strana od-do: 28-29
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Nátronová várka řepkové slámy Práce se zabývá přípravou buničiny z řepkové slámy, pomocí tzv. nátronové várky bez a s přídavkem antrachinonu. Přítomností antrachinonu se zlepšila selektivita delignifikace v procesu nátronové várky. řepka; nátronová várka; delignifikace; výtěžek; antrachinon
eng Soda Pulping of Rapeseed Straw The aim of this work was to conduct batch soda pulping of rapeseed straw without and with anthraquinone as a catalyst in cooking liquor. To characterize chemical composition of rapeseed straw, cellulose, holocellulose, lignin, ash, and extractives were determined. The effect of anthraquinone addition upon the degree of delignification, total yield, and amounts of rejects was investigated. The results obtained showed that the presence of anthraquinone in cooking liquor improved the delignification selectivity of soda pulping. Rapeseed; soda pulp; delignification; yield; anthraquinone