Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Analýza syntetických potravinářských barviv s využitím metody QuEChERS
Autoři: Čížková Andrea | Adam Martin | Ventura Karel
Rok: 2013
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: Monitorování cizorodých látek v životním prostředí XV., sborník příspěvků ze semináře
Název nakladatele: Univerzita Pardubice
Místo vydání: Pardubice
Strana od-do: 21-28
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Analýza syntetických potravinářských barviv s využitím metody QuEChERS Cílem této práce byla aplikace metody QuEChERS na extrakci syntetických potravinářských barviv. Podmínky extrakce byly optimalizovány z hlediska vhodného extrakčního rozpouštědla, jeho množství, úpravy pH a přídavku solí. Jako nejvhodnější byl vyhodnocen systém 5 ml vzorku, 2 ml propan-1-olu jako extrakčního rozpouštědla s přídavkem 0,6 g NaCl, 2,4 g MgSO4 a 0,75 ml 35% HCl. Optimalizované podmínky extrakce byly statisticky vyhodnoceny na základě analýzy extraktů kapalinovou chromatografií s detekcí ve viditelné oblasti světla. Potravinářská barviva; QuEChERS; Cukrovinky
eng Analysis of Synthetic Food Dyes by Means of QuEChERS Method This work deals with the application of the QuEChERS method for extraction of synthetic food dyes. Extraction conditions were optimized in terms of a suitable extraction solvent, its amount, the pH adjustment and addition of salt. As the best system 5 ml of sample, 2 ml of propan-1-ol as the extraction solvent with addition of 0.6 g NaCl, 2.4 g MgSO4, and 0.75 ml 35% HCl was evaluated. The optimized extraction conditions were statistically evaluated by analysis of extracts by liquid chromatography with detection in the visible region Food Dyes; QuEChERS; Confectionery