Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Glucomannan Hydrogels for Agrochemical Utilization
Autoři: Hermann Petr | Svoboda Ladislav | Bělina Petr
Rok: 2014
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: Sborník abstrakt a plných textů ICCT 2014
Název nakladatele: Česká společnost průmyslové chemie
Místo vydání: Praha
Strana od-do: "P003-1"-"P003-5"
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Glukomannanové hydrogely pro agrochemické využití Byly připraveny a charakterizovány hydrogely na bázi modifikovaného glukomannanu pro potenciální využití ve výživě rostlin a k regulaci půdní vláhy. Vstupní surovinou byl glukomannan, což je přírodní polysacharid tvořený opakujícími se jednotkami glukózy a manózy v určitém molárním poměru. Průmyslově se glukomannan získává z rostliny Amorphophallus konjac pěstující se převážně v jihovýchodní části Asie. Hydrogely byly připravovány zesítěním glukomannanu pomocí fosforylačních činidel, čímž se vytvořila trojrozměrná síť. Těmito činidly byly trimethafosforečnan trisodný, tripolyfosforečnan pentasodný a různé dikarboxylové kyseliny. U takto připravených hydrogelů byly poté studovány fyzikálně-chemické vlastnosti, jako jsou bobtnavost ve vodě a v nasycených roztocích (NH4)2SO4 a močoviny, rychlost bobtnání a vysychání, rozpustnost v závislosti na teplotě a počtů cyklů bobtnání. Také byl studován obsah živin v hydrogelu nabobtnalém v nasycených roztocích (NH4)2SO4 a močoviny a rychlost uvolňování živin do vodného prostředí. Glukomannan;hydrogely;zemědělství;bobtnací poměr
eng Glucomannan Hydrogels for Agrochemical Utilization Hydrogels based on modified glucomannan were prepared and characterized for potential use at plant nutrition and soil moisture regulation. As a source material glucomannan was used, which is a natural polysaccharide composed of repeating glucose and mannose units in a specific molar ratio. Glucomannan is obtained from the Amorphophallus konjac plant, which is grown mainly in the southeastern part of Asia. Preparation of hydrogels was carried out by crosslinking of glucomannan using fosforylating agents forming a three-dimensional network. As the agents, trisodium trimethaphosphate, pentasodium tripolyphosphate, and different dicarboxylic acids were used. Physicochemical properties were studied for prepared glucomannan hydrogels, such as swelling in water and saturated solutions of (NH4)2SO4 and urea, the rate of swelling and drying, the dependence of solubility on the temperature and number of swelling cycles. The nutrient content in the hydrogel swollen in saturated solutions of (NH4)2SO4 and urea was also studied, as well as the rate of release of nutrients into the aqueous environment. Glucomannan;Hydrogels;Agriculture;Swelling Ratio