Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Charakterizace glukomannanových hydrogelů pro agrochemické využití
Autoři: Hermann Petr | Svoboda Ladislav | Bělina Petr | Vinklárek Jaromír
Rok: 2014
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: Sborník příspěvků 4. ročníku konference Moderní trendy v anorganických technologiích 2014
Název nakladatele: Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Místo vydání: Praha
Strana od-do: 56-59
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Charakterizace glukomannanových hydrogelů pro agrochemické využití Glukomannan je přírodní polysacharid patřící do skupiny mannanů. Jedná se náhodný kopolymer spojený β-(1,4) vazbou, který je složen z monomerů D-glukózy a D-manózy. Molární poměr glukózy k manóze je 1:1,6. Glukomannan se průmyslově získává z rostliny Amorphophallus konjac, která se pěstuje převážně v jihovýchodní Asii. Využívá se v mnoha odvětvích ať už v potravinářském, chemickém, biotechnologickém, farmaceutickém nebo kosmetickém průmyslu. Hydrogely jsou látky tvořící trojrozměrnou síť, které jsou schopny absorbovat velké množství tekutiny. Cílem výzkumu bylo připravit glukomannanové hydrogely podle literárních zdrojů a porovnat jejich vlastnosti, jak z hlediska jejich bobtnavosti, rozpustnosti, doby vysoušení a bobtnání v nasycených roztocích hnojiv. Glukomannan;hydrogely;bobtnací poměr;bobtnací kapacita;zemědělství
eng Characterization of Glucomannan Hydrogels for Agrochemical Utilization Glucomannan is a natural polysaccharide belonging to the group of mannans. This random copolymer linked β- (1,4) bond, which is composed of monomers of D-glucose and D-mannose. The molar ratio of glucose to mannose is 1:1.6. Glucomannan is obtained from the Amorphophallus konjac plant, which is grown mainly in the southeastern part of Asia. Glucomannan is used in many sectors, for example food, chemical, biotechnology, pharmaceutical and cosmetic industries. Hydrogels are polymers constituting the 3D network, which is capable of retaining large amounts of water. The aim of this work was to prepare glucomannan hydrogels according to the literature sources and compare their properties, both in terms of swelling properties, solubility, drying time and swelling properties in saturated solutions of fertilizers. Glucomannan;Hydrogels;Swelling Capacity;Swelling Ratio;Agriculture