Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Comparison of various techniques for the extraction and determination of antioxidants in plants
Rok: 2014
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Journal of Separation Science
Název nakladatele: Wiley-VCH
Místo vydání: Weinheim
Strana od-do: 835-844
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Srovnání různých extrakčních technik pro extrakci a stanovení antioxidantů v rostlinách Pro extrakci antioxidantů (apigenin, kumarin, eskuletin, umbeliferon, bergapten, kvercetin, rutin, skopoletin a xanthotoxin) byly testovány následující metody: extrakce nadkritickými tekutinami, vysokotlaká extrakce rozpouštědlem, extrakce v Soxhletově extraktoru, a ultrazvukové extrakce využívající jak ultrazvukovou sondu, tak i ultrazvukovou lázeň. Pro stanovení sledovaných antioxidantů byla vyvinuta analytická metoda založená na HPLC-UV. U všech extraktů byla rovněž stanovena antioxidační kapacita metodou založenou na redukci volného 2,2-difenyl-1-pikrylhydrazyl radikálu. Na základě porovnání testovaných metod byla jako nejlepší vybrána metoda využívající ultrazvukovou sondu, kdy bylo 0,75 g vzorku extrahováno 50 ml směsi acetonitrilu a vody (30 % obj.) po dobu 25 min při laboratorní teplotě a při amplitudě 60 % (odpovídá 90 W) bez pulzace. Nejvýznamnějším ukazatelem potvrzujícím toto tvrzení je hodnota antioxidační kapacity vyjádřená jako ekvivalent kyseliny galové, kde ultrazvuková sonda vykazovala nejlepší výsledky u 10 z 16 vzorků. Ve srovnání s ostatními metodami navíc extrakce využívající ultrazvukovou sondu je snadnější na provedení. Antioxidanty; Antioxidační kapacita; Extrakční metody; HPLC-UV; Rostliny
eng Comparison of various techniques for the extraction and determination of antioxidants in plants The following extraction techniques have been used for extracting antioxidants (apigenin, coumarin, esculetin, umbelliferone, bergapten, quercetin, rutin, scopoletin and xanthotoxin) from plant material: supercritical fluid extraction, pressurized liquid extraction, extraction by means of Soxhlet apparatus, ultrasonic extraction in ultrasonic bath, and by means of ultrasonic probe. The analytical method based on HPLC-UV detection for the determination of selected antioxidants was developed. For all extracts the antioxidant capacity based on the reduction of free 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl radical was also determined. Comparing all results the ultrasonic probe method using 0.75 g of sample extracted by 50 mL of acetonitrile in water (30%, v/v) for 25 min at room temperature and with amplitude at 60% (equal to 90 W) without pulsation was evaluated as the best tool. The most significant indicator demonstrating this statement is the antioxidant capacity expressed as gallic acid equivalent where the ultrasonic probe method showed the best results in 10 of 16 samples. Also the operability of ultrasonic probe extraction method compared to other tested methods is more favorable. Antioxidants; Antioxidant capacity; Extraction methods; HPLC-UV; Plants