Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Survival of selected bacteria from the genus Arcobacter on various metallic surfaces
Autoři: Šilha David | Hrušková Lucie | Brožková Iveta | Moťková Petra | Vytřasová Jarmila
Rok: 2014
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Journal of Food and Nutrition Research
Název nakladatele: Výskumný ústav potravinársky
Místo vydání: Bratislava
Strana od-do: 217-223
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Přežívání vybraných bakterií rodu Arcobacter na různých kovových materiálech Rod Arcobacter je blízce příbuzný známému lidskému patogenu, Campylobacter jejuni. Tyto bakterie jsou v dnešní době obávanými patogeny a představují jistou hrozbu zejména v podobě alimentární infekce. V této studii je popsán inhibiční vliv vysychání na bakterie tohoto rodu. Vysychání se zdá být velice důležitým efektem působícím na bakterie, který může vést k jejich eliminaci. Testovali jsme přežívání vybraných zástupců arkobakterů na kuponech z několika kovových materiálů. Zároveň jsme ověřili, která metoda je nejvhodnější pro přenos bakteriální suspenze z kuponu do roztoku pro následnou kvantifikaci. Experimenty byly provedeny při teplotě 5 a 25°C. Lze konstatovat, že arkobaktery nejdéle přežívají na nerezové oceli a hliníkovém materiálu v závislosti na bakteriálním druhu a teplotě (při 5°C 8, resp. 24 hod; při 25°C 120, resp. 180 min). Podstatně rychlejší inaktivace byla zaznamenána v případě materiálů s obsahem mědi a zinku. Na měděném kuponu došlo k úplné inaktivaci již po 3 min expozice. Na pozinkovaném materiálu se jednalo o přežívání 5, resp. 10 min. Tato studie je první, která se v tomto rozsahu věnuje přežívání arkobakterů na těchto materiálech za vlivu vysychání. Zároveň se ukázala značná citlivost arkobakterů k tomuto efektu ve srovnání s některými již dříve publikovanými výsledky pro další patogenní bakterie. Arcobacter; kovové materiály; přežívání; slitina; zkřížená kontaminace
eng Survival of selected bacteria from the genus Arcobacter on various metallic surfaces The genus Arcobacter is closely related to the well-known human pathogen Campylobacter jejuni. These bacteria are today dreadful pathogens and constitute a considerable threat, particularly in the form of alimentary infection. Many materials and surfaces, in particular those used in food industry, have been found to influence survival of bacteria, and can even lead to elimination of bacteria. The survival of selected arcobacters was tested on various metallic coupons at various temperatures. Arcobacters survived for the longest on stainless steel and on aluminium, but depending on the species of bacteria and on temperature (at 5 °C, for 8 h or 24 h, respectively; at 25 °C, for 120 min or 180 min, respectively). The substantially fastest inactivation was recorded in the case of materials containing copper or zinc. Inactivation occurred on the copper coupon already 3 min after exposure. On material coated with zinc, bacteria survived for 5 min or 10 min. This study is the first dedicated to such extent to the survival of arcobacters on these materials under various temperatures. Results also demonstrate a noteworthy sensitivity of arcobacters to this effect in comparison with several previously published results for other pathogenic bacteria. Arcobacter; metallic surfaces; survival; alloy; cross-contamination