Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Influence of Anthraquinone in Alkaline Pulping of Rapeseed Straw
Autoři: Gurung Bijay | Potůček František
Rok: 2014
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: Studentská vědecká konference 2014: sborník příspěvků na CD
Název nakladatele: Ostravská univerzita v Ostravě
Místo vydání: Ostrava
Strana od-do: 1-4
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Vliv antrachinonu na alkalickou várku řepkové slámy Cílem práce bylo uskutečnit diskontinuální alkalické várky slámy řepky olejky za různých varných podmínek. V první části práce byl vyšetřován vliv zanášky aktivních alkálií do varného louhu a hydromodulu zejména na kvalitu uvařené buničiny vyjádřenou stupněm delignifikace a množstvím neprovarů. Jako nejvhodnější se jevila zanáška alkálií 19 % a hydromodul rovný 5. Druhá část práce byla věnována sledování vlivu zanášky antrachinonu na celkový výtěžek a kappa číslo uvařené buničiny. Dosažené výsledky ukázaly, že dostatečná zanáška antrachinonu je 0,02 %. alkalická várka; řepková sláma; antrachinon
eng Influence of Anthraquinone in Alkaline Pulping of Rapeseed Straw The objective of this work was to determine the potential application of rapeseed straw in the soda pulping process and to investigate the effect of some cooking variables, such as active alkali (AA) charge, liquor-to-straw ratio and anthraquinone (AQ) charge, on the total pulp yield, amount of rejects and kappa number of the pulp. The results obtained showed that the liquor-to-straw ratio of 5, active alkali charge of 19 % and anthraquinone charge of 0.02 % were sufficient to achieve a pulp containing low amount of rejects. alkaline pulping; rapeseed straw; anthraquinone