Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Alkaline Pulping of Rapeseed Straw
Autoři: Hájková Kateřina | Potůček František
Rok: 2014
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: Studentská vědecká konference 2014: sborník příspěvků na CD
Název nakladatele: Ostravská univerzita v Ostravě
Místo vydání: Ostrava
Strana od-do: 1-4
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Alkalická várka řepkové slámy Cílem práce bylo uskutečnit diskontinuální alkalické várky slámy řepky olejky bez a s přídavkem antrachinonu do varného louhu. Větší celkový výtěžek a kappa číslo byly dosaženy pro buničinu uvařenou pouze ze stonků ve srovnání s buničinou připravenou ze směsi stonků a šešulí. Přídavek antrachinonu do varného louhu se promítl do snížení výtěžku a kappa čísla v celém proměřeném rozsahu H-faktoru. Rovněž se snížilo množství neprovarů v uvařené buničině, a to zejména u buničiny uvařené při H-faktoru menším než 1 500 h. řepková sláma; delignifikace; natronová buničina; antrachinon
eng Alkaline Pulping of Rapeseed Straw In this paper, the suitability of rapeseed straw for cellulosic fibre production under convectional soda pulping process was examined. The pulping results were obtained for stalks of rapeseed straw and for rapeseed straw comprising stalks and valves of siliques. Both the total yield and kappa number of pulp drop with increasing H-factor which is directly proportional to cooking time. The addition of anthraquinone to cooking liquor led to a significant decreasing in total yield and kappa number characterizing a degree of delignification of pulp. It is worth mentioning that the presence of anthraquinone had a positive effect on decreasing in amount of rejects, mainly at lower values of H-factor up to 1 500 h. rapeseed straw; delignification; soda pulp; anthraquinone