Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

toxické účinky mykotoxinů
Autoři: Hrubošová Dana | Vytřasová Jarmila
Rok: 2014
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: Monitorování cizorodých látek v životním prostředí XVI., sborník příspěvků ze semináře
Název nakladatele: Univerzita Pardubice
Místo vydání: Pardubice
Strana od-do: 35-41
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze toxické účinky mykotoxinů Mykotoxiny jsou sekundární metabolity plísní, které patří mezi významné toxiny přírodního původu, jejichž přítomnost v potravinách představuje celosvětový problém. Dělí se do několika skupin podle chemické struktury, biosyntézy, toxicity a účinku na organismus. Intoxikace se může projevit akutními, chronickými nebo pozdními toxickými účinky. Studiem toxických účinků mykotoxinů se zabývá celá řada specialistů oboru biochemie, mikrobiologie, mykologie, toxikologie, hygieny potravin atd. Většina mykotoxinů není technologickým zpracováním zničena, a proto je nacházíme i v dílčích produktech (obiloviny → pivo, mouka). Mezi nejvýznamnější producenty patří plísně rodu Aspergillus, Penicillium, Fusarium a Alternaria. mykotoxiny, cerálie, pivo, mouka
eng toxic effects of mycotoxins Mycotoxins are secondary metabolites of fungi which are among the major toxins of natural origin whose presence in food is a global problem. They are divided into several groups according to chemical structure, biosynthesis, toxicity, and effect on the organism. The intoxication may result in acute, chronic or late toxic effects. Studies of the mycotoxin effects deals with the number of specialists of biochemistry, microbiology, mycology, toxicology, food hygiene etc. The most mycotoxins are not destroyed by technological processing therefore they are also found in the sub-products (cereals → beer, flour). The most important producers are fungi of the genus Aspergillus, Penicillium, Fusarium and Alternaria. mycotoxins; cereals;beer; flour