Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Soda Cooking of Rapeseed Straw
Autoři: Hájková Kateřina | Gurung Bijay | Potůček František
Rok: 2014
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: Sborník "18th International Papermaking Conference PROGRESS´14"
Název nakladatele: Stowarzyszenie Papierników Polskich
Místo vydání: Łódź
Strana od-do: 1-7
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Nátronová várka řepkové slámy Práce byla zaměřena na testování řepkové slámy (liniová odrůda Labrador) jako suroviny vhodné k výrobě buničiny. Nejprve byly na základě laboratorních pokusů vybrány optimální varné podmínky pro diskontinuální natronovou várku, a to hydromodul 5, dávka aktivních alkálií 19 % a teplota várky 160 °C. Za těchto podmínek byly proměřeny závislosti celkového výtěžku várky, kappa čísla buničiny a zastoupení neprovarů na H-faktoru jednak pro stonky slámy a jednak pro slámu včetně šešulí. Pokud byl do varného louhu přidán antrachinon, pak výrazně ovlivnil rychlost delignifikace, což se projevilo snížením celkového výtěžku várky a kappa čísla buničiny. řepková sláma; delignifikace; natronová buničina; antrachinon
eng Soda Cooking of Rapeseed Straw In this paper, the suitability of rapeseed straw for cellulosic fibre production under convectional soda pulping process was examined. Rapeseed straw (Brassica napus L. convar. napus, in our case linie genotype Labrador) was used for the pulping. On the basis of trial pulping experiments, the cooking conditions, when rejects amount was acceptable, were selected. Hence, the batch cooks giving pulps to produce handsheets were performed at a liquor-to-straw ratio of 5:1, an alkali charge of 19 %, an anthraquinone charge of 0.1 %, and a cooking temperature of 160 °C. The pulping results were obtained for stalks of rapeseed straw and for rapeseed straw comprising stalks and valves of siliques. As would be expected, both the total yield and kappa number of pulp drop with increasing H-factor which is directly proportional to cooking time. The addition of anthraquinone to cooking liquor led to a significant decreasing in total yield and kappa number characterizing a degree of delignification of pulp. It is worth mentioning that the presence of anthraquinone had a positive effect on decreasing in amount of rejects, mainly at lower values of H-factor up to 1,500 h. rapeseed straw; delignification; soda pulp; anthraquinone