Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Optimalizace metody QuEChERS pro analýzu potravinářských barviv
Autoři: Čížková Andrea | Adam Martin | Surmová Silvie | Ventura Karel
Rok: 2014
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: Studentská vědecká konference 2014: sborník příspěvků na CD
Název nakladatele: Ostravská univerzita v Ostravě
Místo vydání: Ostrava
Strana od-do: 1-4
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Optimalizace metody QuEChERS pro analýzu potravinářských barviv Metoda QuEChERS byla aplikována na extrakci syntetických potravinářských barviv ze vzorku cukrovinek. Podmínky extrakce byly optimalizovány z hlediska vhodného extrakčního rozpouštědla, jeho množství, úpravy pH a přídavku solí. Jako vhodný byl pro 5 ml vzorku vyhodnocen systém 2 ml propan-1-olu jako extrakčního rozpouštědla s přídavkem 0,6 g NaCl, 2,4 g MgSO4 a 0,75 ml 35 % HCl. Optimalizované podmínky extrakce byly statisticky vyhodnoceny na základě analýzy extraktů kapalinovou chromatografií se spektrofotometrickou detekcí ve viditelné oblasti. QuEChERS; Syntetická potravinářská barviva; Cukrovinky
eng Optimisation of QuEChERS Method for Analysis of Food Dyes QuEChERS method was applied for the extraction of synthetic food dyes from confectionery samples. Extraction conditions were optimized in terms of a suitable extraction solvent, its amount, a pH adjustment and an addition of salts. As the suitable system for 5 mL of sample, 2 mL of propan-1-ol as the extraction solvent with addition of 0.6 g NaCl, 2.4 g MgSO4, and 0.75 mL of 35 % HCl was found. The optimized extraction conditions were statistically evaluated by analysis of extracts by liquid chromatography with detection in the visible region. QuEChERS; Synthetic Food Dyes; Confectionery