Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Extrakce kapsaicinoidů z chilli papriček podkritickou vodou
Rok: 2014
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: Studentská vědecká konference 2014: sborník příspěvků na CD
Název nakladatele: Ostravská univerzita v Ostravě
Místo vydání: Ostrava
Strana od-do: 1-4
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Extrakce kapsaicinoidů z chilli papriček podkritickou vodou Hlavním cílem této práce bylo vyvinout metodu s dostatečnou extrakční účinností pro extrakci kapsaicinoidů z chilli papriček, která by zároveň naplňovala principy zelené analytické chemie. Pro tento účel byla zvolena extrakce podkritickou vodou (Pressurised Hot Water Extraction–PHWE), při které je jako extrakční činidlo používána přehřátá voda za vysokého tlaku. Nejprve byla provedena optimalizace extrakce na základě Centrálně Kompozitního Designu (CCD), poté byly analyzovány jednotlivé reálné vzorky. Separace a identifikace jednotlivých kapsaicinoidů byla provedena pomocí systému reverzní vysokoúčinné kapalinové chromatografie s hmotnostní detekcí (RP-HPLC/MS). Kvantifikovány byly čtyři alkaloidy: kapsaicin, dihydrokapsaicin, nordihydrokapsaicin a nonivamid. Kapsaicin; Extrakce; PHWE; HPLC
eng Extraction of Capsaicinoids from Chili Peppers by Subcritical Water The main aim of this work was introduction of a method with sufficient extract efficiency for extraction of capsaicinoids from chilli. The main requirement was to fill up the principles of green analytical chemistry. For this reason, Pressurised Hot Water Extraction (PHWE) was chosen. As an extract reagent, hot water under high pressure was used. Firstly, optimisation of the extraction based on Central Composite Design was carried out. Then, individual real samples were analysed. Separation and identification of individual capsaicinoids were performed by using Reversed Phase High Performance Liquid Chromatography with Mass Spectrometry (RP-HPLC/MS). Four alkaloids were quantified: capsaicin, dihydrocapsaicin, nordihydrocapsaicin and nonivamide. Capsaicin; Extraction; PHWE; HPLC