Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

In vitro antibacterial activity of usnic acid and octyl gallate against resistant enterococcus strains
Autoři: Kukla Rudolf | Mazurová Jaroslava | Boštíková Vanda | Sleha Radek | Slehová Eva | Janovská Sylva | Adámková Václava
Rok: 2014
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Vojenské zdravotnické listy
Název nakladatele: Univerzita obrany v Brně
Místo vydání: Brno
Strana od-do: 104-113
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze In vitro antibakteriální aktivita kyseliny usnové a oktyl gallátu proti rezistentním kmenům enterokoků Některé klinicky významné druhy rodu Enterococcus jsou známé svou rezistencí, což přispívá ke kolonizaci tkání a jejich infekci. Počet rezistentních enterokoků narůstá zejména kvůli nadužívání antibiotik, tudíž tato léčiva nejsou použita jen k terapeutickým účelům nebo v indikovaných případech. Jednou z nadějných možností jak redukovat nadměrné užívání antibiotik je využít antimikrobiálních vlastností přírodních látek. Kyselina usnová je sloučenina přítomná v lišejníku, která vykazuje antibakteriální aktivitu proti grampozitivním bakteriím včetně enterokoků. Oktyl-gallát, ester kyseliny gallové má signifikantní antibakteriální a antifungální účinky. Tato studie je zaměřena na zjištění citlivosti enterokoků rezistentních k vybraným antibiotikům ke kyselině usnové a oktyl-gallátu ve srovnání s enterokoky citlivými vůči těmto antibiotikům. Antibakteriální aktivita kyseliny usnové a oktyl-gallátu byla definována jako minimální inhibiční koncentrace (MIC value) a minimální baktericidní koncentrace (MBC value). Kyselina usnová inhibovala všechny testované enterokoky v rozmezí koncentrací 4,7-37,5 mg.l-1. Hodnoty MIC oktyl gallátu pro všechny testované enterokoky byly v rozmezí 37,5-150 mg.l-1. Na rozdíl od okty-gallátu, baktericidní aktivita kyseliny usnové nebyla zjištěna. Antibakteriální aktivity testovaných látek byly téměř stejné u rezistentních enterokoků i u kontrolní skupiny enterokoků, což poukazuje na velký potenciál kyseliny usnové a oktyl gallátu pro léčbu infekcí vyvolaných enterokoky.
eng In vitro antibacterial activity of usnic acid and octyl gallate against resistant enterococcus strains The genus Enterococcus is represented by some of the clinically important species and is well known for its antibiotic resistance, which participates in colonization and infection. Increasing resistence of enterococci has been evoked due to the excessive use of antibiotics not merely for therapeutic purposes or in indicated cases. One of the promising possibilities how to reduce the use of great amount of antibiotics is to utilize antimicrobial properties of natural substances. Usnic acid is a lichen compound possessing antibacterial activity against gram-positive bacteria including enterococci. Octyl gallate, gallic acid ester, has significant antibacterial and antifungal properties. This study was focused on the evaluation of resistant enterococci susceptibility to usnic acid and octyl gallate in comparison with control group of enterococci. Antibacterial activity of usnic acid and octyl gallate was defined as minimum inhibitory concentration (MIC value) and minimum bactericidal concentration (MBC value). Usnic acid inhibited all tested enterococci in concentration range 4.7-37.5 mg.L-1. MIC values of octyl gallate for all tested enterococci ranged between 37.5-150 mg.L-1. In contrast to octyl gallate, bactericidal activity of usnic acid was not confirmed. Antibacterial activities of tested compounds were almost equal among resistant enterococci and control group of enterococci exhibiting great potential of usnic acid and octyl gallate for treatment of enterococcal infections. antibacterial activity; usnic acid; octyl gallate; resistant; enterococcus