Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Analýza těkavých složek oregana s využitím metod mikroextrakce tuhou fází a mikrodestilace
Autoři: Čížková Andrea | Adam Martin | Surmová Silvie | Kremr Daniel | Ventura Karel
Rok: 2014
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: Monitorování cizorodých látek v životním prostředí XVI., sborník příspěvků ze semináře
Název nakladatele: Univerzita Pardubice
Místo vydání: Pardubice
Strana od-do: 19-24
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Analýza těkavých složek oregana s využitím metod mikroextrakce tuhou fází a mikrodestilace Cílem práce byla analýza složek silic ve vzorcích koření oregano (Origanum vulgare L. neboli dobromysl obecná) s využitím metod mikroextrakce tuhou fází v headspace uspořádání a mikrodestilace. Sledované složky silic byly analyzovány na plynovém chromatografu s hmotnostním detektorem. K analýze bylo použito deset reálných vzorků oregana získaných z oblasti Turína (Itálie). Vyhodnoceno bylo jak kvalitativní, tak i kvantitativní zastoupení složek silic ve všech testovaných vzorcích. Oregano; Těkavé sloučeniny; SPME; GC-MS
eng Analysis of Volatile Oregano Components Using Solid Phase Microextraction and Microdistillation Methods This work deals with the analysis of essential oils in oregano (Origanum vulgare L.) spices using solid phase microextraction method in a headspace mode and microdistillation. Target components of essential oils were analysed by gas chromatography with mass spectrometry detector. There were ten real samples of oregano obtained from Torino (Italy) analysed. For all tested oregano samples the qualitative composition together with appropriate quantitative contents of target compounds were evaluated. Oregano; Volatile Compounds; SPME; GC-MS