Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Srovnání klasických a moderních extrakčních technik pro stanovení kapsaicinoidů v paprikách
Rok: 2014
Druh publikace: ostatní - článek ve sborníku
Název zdroje: ACP 2014: Zborník abstraktov z XIII. konferencie s medzinárodnou účasťou
Název nakladatele: Slovenská technická univezita v Bratislave
Místo vydání: Bratislava
Strana od-do: 92
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Srovnání klasických a moderních extrakčních technik pro stanovení kapsaicinoidů v paprikách Hlavním cílem práce bylo vyvinout metodu s dostatečnou extrakční účinností pro extrakci kapsaicinoidů z chilli papriček, která by zároveň naplňovala principy zelené analytické chemie. Pro tento účel byla zvolena extrakce podkritickou vodou (Pressurised Hot Water Extraction - PHWE), při které je jako extrakční činidlo používána přehřátá voda za vysoké teploty a vysokého tlaku (110-250 °C, 200-220 bar). Nejprve byla provedena optimalizace extrakce na základě Central Composite Design (CCD), poté byly analyzovány reálné vzorky. Separace a identifikace jednotlivých kapsaicinoidů byla provedena pomocí systému reverzní vysokoúčinné kapalinové chromatografie s hmotnostní detekcí (RP-HPLC/MS. Kvantifikovány byly čtyři alkaloidy: kapsaicin, dihydrokapsaicin, nordihydrokapsaicin a nonivamid. Účinnost PHWE byla porovnána s dalšími extrakčními metodami, a to extrakcí v ultrazvukové lázni, extrakcí ultrazvukovou sondou a Soxhletovou extrakcí. U těchto metod byl jako extrakční rozpouštědlo použit methanol. Chilli papričky; Kapsaicinoidy; PHWE