Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Analýza aromaprofilu u vzorků ječného a pšeničného sladu
Autoři: Adámková Karolína | Kremr Daniel | Čížková Andrea | Adam Martin | Ventura Karel
Rok: 2014
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Chemické listy
Název nakladatele: Česká společnost chemická
Místo vydání: Praha
Strana od-do: s207-s210
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Analýza aromaprofilu u vzorků ječného a pšeničného sladu Hlavním cílem této práce je prozkoumat použitelnost této metody pro analýzu těkavých látek ve vzorcích ječného a pšeničného sladu. Optimalizace stanovení těkavých látek ve vzorcích sladu metodou HS-SPME s následnou GC separací a MS detekcí ukázala, jak značný vliv mají podmínky extrakce a splitovací poměr na separaci a detekci analytů. Vyšší teploty při extrakci napomáhají k uvolnění těkavých látek. Při optimalizaci se ukázalo, že vyšší teplota zlepšuje odezvu v případě déle zadržovaných látek, zatímco teplota nižší zase v případě látek dříve eluovaných z kolony. Slad; Aromaprofil; SPME; GC-MS
eng Aromaprofile Analysis of Barley and Wheat Malt Samples The main aim of this study was the evaluation of proposed method applicability to the analysis of volatile compounds in samples of barley and wheat malts. Optimisation of volatile compounds determination in target malt samples by HS-SPME followed by GC separation in combination with MS detection showed a very significant effect of extraction conditions as well as split ratio on the separation and detection of analytes. Higher extraction temperatures enable the isolation of target components. During the optimisation experiments it was observed that higher temperature improves the analyte response only in the case of later eluted compounds whereas lower temperature is more advantageous in the case of more volatile analytes. Malt; Aromaprofile; SPME; GC-MS