Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Stanovení obsahu polyfenolických látek a antioxidační aktivita moravských vín
Autoři: Neoralová Zuzana | Švecová Blanka
Rok: 2014
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Chemické listy
Název nakladatele: Česká společnost chemická
Místo vydání: Praha
Strana od-do: S246-S250
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Stanovení obsahu polyfenolických látek a antioxidační aktivita moravských vín V této práci je analyzováno 11 vzorků moravských vín za účelem stanovení vybraných polyfenolických látek v nich obsažených a dále také určení jejich antioxidační aktivity. Chromatografická analýza je provedena pomocí kapalinové chromatografie s elektrochemickou detekcí. Klíčové látky stanovené ve vínech jsou: kyseliny galová, protokatechuová a p-kumarová, dále pak látky katechin, epikatechin a resveratrol. Antioxidační aktivita vzorků vín byla stanovena pomocí metod ABTS, DPPH, FRAP a také jako celkový obsah fenolických látek pomocí činidla dle Folin-Ciocalteua. Výsledky analýz prokázaly vyšší obsah polyfenolických látek v červených vínech než v bílých. víno;antioxidační aktivita;polyfenolické látky
eng Determination of polyphenolic compounds content and antioxidant activity of moravian wines 11 samples of moravian wines are analyzed in this work. We focused on an analysis of polyphenolic compounds and antioxidant activity determination. Chromatographic analysis was performed using liquid chromatography with electrochemical detection. The key compounds determined in wines were: gallic acid, protocatechuic acid, p-coumaric acid, catechin, epicatechin and resveratrol. Antioxidant activity of the samples was performed using methods ABTS, DPPH, FRAP as well as determination of total phenolic compounds content according Folin-Ciocalteu procedure. The results showed higher content of polyphenolic compounds in red wines. wine;antioxidant activity;polyphenolic compounds