Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Assessment of Social Impacts of Chemical and Food Products in the Czech Republic
Rok: 2015
Druh publikace: kapitola v odborné knize
Název zdroje: Social Life Cycle Assessment
Název nakladatele: Springer
Místo vydání: Heidelberg
Strana od-do: 147-198
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Měření sociálních dopadů chemických a potravinářských výrobků v ČR Cesta k udržitelnosti představuje pro chemický a potravinářský průmysl udržitelnou produkci a spotřebu, stejně jako sociální odpovědnost organizací. Zainteresované skupiny kladou stále více otázek o sociálních dopadech výrobků a výrobních procesů. Chemický a potravinářský průmysl mohou být považovány za jedny z nejvýznamnějších průmyslových odvětví s významným vlivem na společnost a vyvolávající řadu sociálních interakcí. ¨V obou odvětvích je patrný zájem řešit otázky dopadů svých produktů na zdraví, pracovní podmínky, bezpečnost při výrobě a užití výrobku, stejně jako na ochraně lidských práv a kulturního dědictví. V kapitole jsou vymezeny vnímané význmané sociální dopady chemických a potravinářských výrobků na stakeholdery. Na základě dat sebraných při výzkumu v podnicích formou strukturovaných rozhovorů s manažery více jak 35 chemických a potravinářských podniků bylo možné vyhodnotit znatelný zájem podniků nepodceňovat hodnocení sociálních aspektů svých produktů. Obě odvětví jsou ovlivňována řadou specifik, nicméně je zřejmá absence informační podpory pro sběr relevantních dat a výběr vhodných indikátorů. Nedostupnost oborových údajů o sociálních dopadech při vzniku základních surovin komplikují monitorování počátečních fázích, podobně jako v konečných fázích životního cyklu chemikálií. Hodnocení potravinářských produktů může být považováno za znatelně jednodušší, než pro chemické látky , nicméně absence oborových dat a dostupnost oborově zaměřených indikátorů rovněž komplikuje hodnocení. Je nezbytné nadále podporovat teoretický výzkum v oblasti rozvoje oborových indikátorů a informačních databází, stejně jako zveřejňování obecných informací pro hodnocení sociálních dopadů produktů. Zároveň je třeba nadále zlepšovat informační databáze na podnikové úrovni. stanovení sociálního životního cyklu; sociální dopady; životní cyklus; chemický průmysl; potravinářský průmysl
eng Assessment of Social Impacts of Chemical and Food Products in the Czech Republic The journey towards sustainability for chemical and food industries requires sustainable production and consumption and also requires social responsibility of organizations. Company’s stakeholders are more and more asking themselves questions about social impacts of products and production processes. Chemical and food industries can be considered as ones of the most important industries with strong impacts on the society and inducing many social interactions. Both industries are interested in solving the questions of the impacts of their products on health, working conditions, production and product safety, as well as protection of human rights and cultural heritage. The chapter characterizes perceived importance of social impacts of chemical and food products on stakeholders. On the basis of the data collected from semi-structured interviews with top managers from more than 35 chemical and food companies, it was possible to conclude a considerable effort of the companies not to underestimate assessment of social impacts of their products. Both industries are influenced by many specifics, but there is evident lack of information support for collection of data or selection of indicators. The absence of branch data and absence of information about the social impacts of origin of the basic raw materials complicate monitoring in the initial stages and in the final life cycle stages of chemical substances. Assessment of food products can be considered as significantly simpler than assessment of chemical products, but absence of branch-specific data and availability of branch-oriented indicators complicate the assessment. There is necessary to carry out further theoretical development in the field of branch specific indicators and development of information basis for collection and processing of generic (hotspot) data. It is also necessary to bring further improvement of information basis on corporate level. .. Social life cycle assessment; social impacts; life cycle; chemical industry; food industry