Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Development of Micellar Electrokinetic Chromatographic Method for Determination of Polyphenols in Elder Infusions
Autoři: Váňová Jana | Česla Petr | Česlová Lenka | Fischer Jan
Rok: 2014
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Chemické listy
Název nakladatele: Česká společnost chemická
Místo vydání: Praha
Strana od-do: S192-S196
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Vývoj metody micelární elektrokinetické chromatografie pro stanovení polyfenolů v nálevech z černého bezu Byla vyvinuta metoda pro stanovení 18ti aglykonů, glykosidů flavonoidů a fenolických kyselin s použitím micelární elektrokinetické chromatografie. Jako pseudostacionární fáze byl použit decylsíran sodný v koncentraci 36 mmol L-1 a dále byl testován přídavek cyklodextrinů v koncentraci do 5 mmol L-1 pro zvýšení selektivity separace izomerních sloučenin. V elektrolytu s přídavkem heptakis(2,6-di-O-methyl)-beta-cyklodextrinu byly úspěšně rozděleny izomery chlorogenové kyseliny (chlorogenová, neo- a kryptochlorogenová kyselina). Byly stanoveny kvantitativní parametry metody včetně mezí stanovení, které se pohybovaly v rozmezí 0.15 - 1.4 ug mL-1, spolu s linearitou kalibračních křivek. Metoda byla úspěšně využita při analýze nálevů z černého bezu, přičemž byly nalezeny statisticky významné rozdíly mezi koncentracemi polyfenolů v závislosti na místě sběru.
eng Development of Micellar Electrokinetic Chromatographic Method for Determination of Polyphenols in Elder Infusions A method for determination of 18 flavonoid aglycones, glycosides and phenolic acids using micellar electrokinetic chromatography has been developed. Sodium decyl sulphate was used as pseudostationary phase at the concentration of 36 mmol L–1 and addition of cyclodextrins up to the 5 mmol L–1 was tested for improvement of the separation of isomeric compounds. In the electrolyte containing heptakis(2,6-di-O-methyl)-beta-cyclodextrin, three isomers of chlorogenic acid (chlorogenic, neo- and cryptochlorogenic acid) were successfully baseline separated. The quantitative parameters of the method were determined including limits of quantification, which were in the range of 0.15–1.4 ug mL–1, together with the linearity of calibration curves. The method was successfully applied for the analyses of water infusions of elderflower samples and the statistically significant differences were found between the concentrations of polyphenols depending on the sample harvest location. micellar electrokinetic chromatography; phenolic acids; flavonoids; elderflower