Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Amperometric tyrosinase carbon paste-based biosensor in food analysis
Autoři: Sýs Milan | Metelka Radovan | Vytřas Karel
Rok: 2014
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Chemické listy
Název nakladatele: Česká společnost chemická
Místo vydání: Praha
Strana od-do: S179-S182
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Amperometrický tyrosinázový biosensor založený na uhlíkové pastové elektrodě v analýze potravin Biosenzor popsaný v tomto příspěvku je založen na uhlíkové pastové elektrodě modifikované uhlíkovými nanotrubičkami, na jejíž povrch byl prostřednictvím vodivého kopolymeru (Nafionu) imobilizován enzym tyrozináza. Byla optimalizována metoda umožňující využití tohoto enzymového biosenzoru ke stanovení celkové koncentrace fenolických sloučenin a následně testována na modelových vzorcích, které obsahovaly až 16% ethanolu. Tato nutriční hodnota je vyjádřena jako hmotnostní ekvivalent vodě rozpustného analogu vitaminu E, známého jako Trolox. To znamená, že amperometrická procedura monitorující proudovou odezvu by mohla nahradit nebo alternovat běžně používané spektrofotometrické vyhodnocení. Biosenzor byl testován pro stanovení Troloxového ekvivalentu ve víně. Obecně ho lze doporučit na stejné aplikace v analýze potravinových vzorků s nízkými obsahy vitamínu C, jako jsou vína, piva, čaje, nebo vybraných druhů ovoce. Nabízí se též jeho využití při sledování čerstvosti potravin nebo při kontrole technologických procesů. amperometrie; antioxidant; biosenzor; uhlíkové nanotrubičky; uhlíková pastová elektroda; polyfenoly; tyrosináza; vitamín E; trolox
eng Amperometric tyrosinase carbon paste-based biosensor in food analysis The biosensor described in this contribution is based on a carbon paste electrode modified by carbon nanotubes and further, by the enzyme tyrosinase immobilized on the electrode surface through the Nafion conductive copolymer. The use of the enzyme biosensor to determine the total concentration of phenolic compounds was optimized and tested in model samples containing up to 16 % of ethanol. This nutrition value is expressed as a mass equivalent of water-soluble analogue of vitamin E, known as Trolox. Thus, the amperometric procedure monitoring the current response could substitute or alternate the commonly used spectrophotometric evaluation. The biosensor was tested to determine the Trolox equivalent in wine and, generally, it can be recommended to the same application in food analysis for samples containing low contents of vitamin C such as wines, beers, teas, or selected fruits to monitor their freshness or to control technological processes. amperometry; antioxidant; biosensor; carbon nanotubes; carbon paste electrode; polyphenols; tyrosinase; Vitamin E; Trolox