Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Vliv cyklodextrinů na separaci vybraných přírodních antioxidantů pomocí mielární elektrokinetické chromatografie
Autoři: Váňová Jana | Česla Petr | Fischer Jan
Rok: 2014
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: Monitorování cizorodých látek v životním prostředí XVI., sborník příspěvků ze semináře
Název nakladatele: Univerzita Pardubice
Místo vydání: Pardubice
Strana od-do: 123-131
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Vliv cyklodextrinů na separaci vybraných přírodních antioxidantů pomocí mielární elektrokinetické chromatografie Cílem práce bylo rozdělit izomery kyseliny chlorogenové (kyselina neochlorogenová a kryptochlorogenová) a isorhamnetin-3-O-rutinosid a kaempferol-3-O-rutinosid, které nebylo možné rozdělit pomocí micelární elektrokinetické chromatografie s použitím decylsíranu sodného jako pseudostacionární fáze. Byl studován vliv přídavku cyklodextrinu do základního elektrolytu na separaci těchto látek. Kyselina neochlorogenová a kryptochlorogenová, isorhamnetin-3-O-rutinosid, a kaempferol-3-O-rutinosid se řadí mezi antioxidanty, které se hojně vyskytují v ovoci, zelenině, čajích, medu, pivu, vínu a obilovinách. Antioxidanty pomáhají chránit organismus před působením volných radikálů a tím před vznikem kardiovaskulárních onemocnění, cukrovkou, rakovinou a onemocněním nervové soustavy. cyklodextriny; micelární elektrokinetická chromatografie; kyselina neochlorogenová; kyselina kryptochlorogenová; isorhamnetin-3-O-rutinosid; kaempferol-3-O-rutinosid
eng Effect of cyclodextrins on separation of selected natural antioxidants using micellar electrokinetic chromatography The aim of this work was to separate the isomers of chlorogenic acid (neochlorogenic acid and cryptochlorogenic acid) and isorhamnetin-3-O-rutinoside and kaempferol-3-O-rutinoside. These compounds weren't separated using micellar electrokinetic chromatography with sodium decyl sulphate as pseudostationary phase. The influence of added cyclodextrin into the background electrolyte was studied. Neochlorogenic acid, cryptochlorogenic acid, isorhamnetin-3-O-rutinoside and kaempferol-3-O-rutinoside belong to a group of antioxidants. Antioxidants can be found in fruits and vegetables, tea, honey, beer, wine and cereals. Antioxidants can reduce the incidence of cardiovascular diseases, diabetes, cancer and stroke. cyclodextrins; micellar electrokinetic chromatography; neochlorogenic acid; cryptochlorogenic acid; isorhamnetin-3-O-rutinoside; kaempferol-3-O-rutinoside