Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

METHOD OF COOPERATION BETWEEN CZECH RETAIL STORES AND THEIR SUPPLIERS IN REPLENISHING FOOD PRODUCTS
Autoři: Branská Lenka | Paták Michal | Pecinová Zuzana
Rok: 2015
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: SGEM2015: Conference Proceedings. Book 2. Vol. 2
Název nakladatele: STEF92 Technology Ltd.
Místo vydání: Sofie
Strana od-do: 799-806
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Způsob spolupráce českých maloobchodních prodejen s jejich dodavateli při doplňování potravinářského zboží V současnosti se stále výrazněji prosazuje myšlenka integrovaného řízení hmotných toků v rámci celých dodavatelsko-odběratelských řetězců v zájmu dosažení maximálního synergického efektu. Dosažení tohoto konečného stavu je však obvykle realizovatelné postupnými kroky, přičemž největší zájem na rozvoji spolupráce se svými dodavateli mají články sloužící konečnému spotřebiteli, tzn. velkoobchodní a maloobchodní prodejny. Úroveň spolupráce maloobchodních prodejen s jejich dodavateli se stala předmětem realizovaného kvantitativního výzkumu. Hlavním cílem výzkumu bylo zjistit podobu distribučního řetězce pro doplňování zboží do maloobchodních prodejen, používané způsoby realizace objednávek zboží a také úspěšnost spolupráce s dodavateli prostřednictvím zjišťování dostatku zboží v jednotlivých maloobchodních prodejnách. Mezi základní závěry výzkumu patří, že maloobchodní prodejny, v nichž proběhl výzkum: • spolupracují při doplňování zboží nejčastěji přímo s výrobci potravinářských produktů nebo doplňují zboží z vlastních distribučních center, • mají s dodavateli často uzavřeny dlouhodobé smlouvy a • nejčastěji objednávají různá množství jednotlivých položek, avšak v pravidelných termínech přičemž u velkých prodejen se objevuje také automatické doplňování zboží bez předchozí objednávky. Spolupráce zkoumaných maloobchodních prodejen s dodavateli však vykazuje určité nedostatky, což se projevuje tím, že ve zkoumaných maloobchodních prodejnách často chybí různé položky zboží. dodavatelsko-odběratelský řetězec; spolupráce; doplňování; maloobchod; potraviny
eng METHOD OF COOPERATION BETWEEN CZECH RETAIL STORES AND THEIR SUPPLIERS IN REPLENISHING FOOD PRODUCTS At present, the idea is increasingly gaining ground of an integrated material flow management in entire supply chains in order to achieve maximum synergies. This final state is, however, usually achievable in gradual steps, with the greatest interest in developing cooperation with its suppliers being on the side of links serving the final consumer, i.e. wholesale and retail stores. The level of cooperation of retail stores with their suppliers was the subject of the quantitative research. The main objective of the research was to determine the form of the distribution chain for replenishment of goods to retail stores, methods used for execution of orders of goods and also the success rate of the cooperation with suppliers through determining the sufficient amount of goods in individual retail stores. The research was conducted in the spring of 2015 in 75 retail stores located in the Czech Republic. The basic findings of the research include that the retail stores where the research took place: • cooperate in replenishing most commonly directly with manufacturers of food products or replenish products from its own distribution centres, • often have long term contracts with suppliers and • most commonly order different amounts of individual items, yet periodically, while at large stores there also appears automatic replenishment of goods without a prior order. Cooperation of the retail stores surveyed with suppliers, however, has certain shortcomings, which is reflected by the fact there is a lack of various items of goods in the retail stores surveyed. supply chain; cooperation; replenishment; retail; food;