Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Utilization of Solid Phase Microextraction for Aromaprofile Analysis of Brewer‘s Malt
Autoři: Adámková Karolína | Adam Martin | Eisner Aleš | Ventura Karel
Rok: 2015
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: Studentská odborná konference Chemie je život 2015: sborník příspěvků
Název nakladatele: Vysoké učení technické v Brně
Místo vydání: Brno
Strana od-do: 224-232
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Využití mikroextrakce tuhou fází pro analýzu aromaprofilu pivovarských sladů Práce se zabývá pivovarskými slady, jejich aromaprofil a jejich vzájemné porovnání s ohledem na obsah aromatických složek. Je zaměřená na metodu headspace mikroextrakce tuhou fází (HS-SPME) jako na vhodnou proceduru pro izolaci těkavých sloučenin z pivovarských sladů a jejich následnou separaci a detekci metodou plynové chromatografie s hmotnostní detekcí (GC-MS). Praktická část je zaměřena na optimalizaci celého procesu zahrnující jak podmínky extrakční, tak i separační a detekční. HS-SPME přístup založená na kombinaci dvou sorpčních teplot poskytuje přijatelnou odezvu pro větší množství těkavých sloučenin ve vzorcích sladů, kdy byly těkavější sloučeniny detekovány společně s méně těkavými složkami. Na účinnost HS-SPME vzorkování měly kromě extrakční teploty (kombinaci teplot) významný vliv především doba extrakce, teplota inkubace a úprava pH. Jejich významnost byla určena na základě Plackett-Burmanova uspořádání experimentu a jejich optimální hodnoty pak určeny dle principů centrálně kompozitního plánu. Jako optimální podmínky byly nalezeny: 3 g rozdrceného sladu umístěného do skleněné vzorkovací nádobky s následným přídavkem 5 ml kyseliny sírové o pH 2,5. Suspenze byla inkubována v horkovzdušné sušárně při 90 °C po dobu 15 min. Poté byla nádobka přemístěna do vodní lázně, kde byla realizována HS-SPME extrakce při kombinaci dvou sorpčních teplot (90 a 10 °C) po celkovou dobu 40 min. Desorpce analytů z vlákna byla provedena v nástřikovém prostoru plynového chromatografu při 250 °C po dobu 1 min. Na základě získaných aromaprofilů byly porovnány vzorky sladů různého původu a způsobu výroby. Mikroextrakce tuhou fází; Slady; Aromaprofil; GC-MS
eng Utilization of Solid Phase Microextraction for Aromaprofile Analysis of Brewer‘s Malt This study deals with the brewer’s malts, their aromaprofiles and their mutual comparison based on the contents of aromatic substances. It is focused on the headspace solid phase microextraction method (HS-SPME) as a suitable procedure for the volatile compounds isolation from brewer’s malts and their subsequent separation and detection by gas chromatography coupled with mass spectrometry (GC-MS) method. The practical part deals with the optimization of the whole process including both the extraction and the separation/detection conditions. HS-SPME approach based on the combination of two sorption temperatures provides a sufficient response to larger amount of volatile substances in malt samples, where more volatile components were detected together with less volatile substances. HS-SPME sampling efficiency was significantly affected, except extraction temperature (combination of temperatures), just by extraction time, temperature of incubation and pH adjustment. Their significance was determined using Plackett-Burman proposal design of experiment and optimal values were evaluated on the basis of central composite design (CCD). Optimal experimental conditions were as follows: 3 g of crushed malt sample was placed into glass vial and 5 mL of sulfuric acid solution at pH 2.5 was added. The suspension was incubated in a hot-air oven at 90 °C for 15 min. Thereafter the sample was put into a water bath where HS-SPME procedure in combination of two extraction temperatures (90 and 10 °C) for total time 40 min was realised. The desorption of analytes from the fiber was carried out in the injection port of gas chromatograph at 250 °C for 1 min. Based on the obtained aromaprofiles all tested malt samples were compared in terms of their origin and production way. Solid Phase Microextraction; Malts; Aromaprofile; GC-MS