Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Kvalitativní analýza vzorků koření oregano s využitím metody mikroextrakce tuhou fází
Autoři: Čížková Andrea | Adam Martin | Surmová Silvie | Ventura Karel
Rok: 2015
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: Monitorování cizorodých látek v životním prostredí XVII: sborník příspěvků ze semináře
Název nakladatele: Univerzita Pardubice
Místo vydání: Pardubice
Strana od-do: 25-31
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Kvalitativní analýza vzorků koření oregano s využitím metody mikroextrakce tuhou fází Tato práce se zabývá analýzou vzorků koření oregano (Origanum vulgare L. neboli dobromysl obecná) s využitím metody mikroextrakce tuhou fází v headspace uspořádání. Sledované složky silic byly analyzovány na plynovém chromatografu s hmotnostním detektorem. K analýze bylo použito sedm reálných vzorků oregana českého a tureckého původu. U všech studovaných vzorků bylo vyhodnoceno kvalitativní i kvantitativní zastoupení jednotlivých složek. Cílem bylo rozlišit vzorky oregana různého původu. Oregano; Těkavé organické sloučeniny; SPME; GC-MS
eng Quantitative Analysis of Oregano Samples by Means of Solid Phase Microextraction This work deals with the analysis of oregano spice samples (Origanum vulgare L.) using method of solid phase microextraction in the headspace mode. Target components of essential oils were analysed by gas chromatography with mass spectrometry detector. For the analysis seven real oregano samples of Czech and Turkish origin were selected. All tested samples were analysed with respect to evaluate their qualitative composition together with appropriate contents of target compounds. The aim of this study was differentiation of various origin oregano samples. Oregano; Volatile Organic Componds;SPME; GC-MS