Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

HPLC stanovení tokoferolů v olejích
Autoři: Švecová Blanka | Forstová Zuzana
Rok: 2015
Druh publikace: ostatní - přednáška nebo poster
Strana od-do: nestránkováno
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze HPLC stanovení tokoferolů v olejích Tokoferoly se tvoří především v rostlinách a jsou přítomny ve všech lipidech rostlinného původu. K bohatým zdrojům patří rostlinné oleje, ořechy, semena, listová zelenina či luštěniny. Nejvíce používanou metodou pro stanovení tokoferolů je vysokoúčinná kapalinová chromatografie (HPLC). V této práci bylo analyzováno celkem 9 druhů olejů: olivový, řepkový, dýňový, mandlový, sójový, bodlákový, kokosový, rybí a olej z hroznových jader. Tokoferoly byly před vlastní analýzou ze vzorků olejů izolovány pomocí šestinásobné extrakce hexanem a methanolem a následně analyzovány na kapalinovém chromatografu vybaveným spektrofotometrickým detektorem s použitím následujících podmínek: kolona typu C18 (125×4 mm, 5 μm), mobilní fáze: methanol/voda (96/4, v/v), isokratická eluce s průtokem1,3 ml/min., dávkovaný objem: 50 μl, teplota separace: 40 °C a detekce při 292 nm. HPLC, tokoferoly, oleje